2016. ápr 21.

7 csípő nyitó jógapóz

írta: P.Gabriella
7 csípő nyitó jógapóz

7 csípő nyitó jóga póz

 

Voltál-e már úgy, hogy mosoly volt az arcodon, mikor egy kényelmetlen jóga pózt vettél fel?

 

A meditációhoz való jógaülés valljuk be nem túl kényelmes. Sokan próbálkozunk otthon, vagy jóga csoportban a helyes ászana testtartásokkal. Szenvedünk hogy ha megtaláltuk, meg is tudjuk tartani azt. Nem vagyunk elég hajlékonyak és erre nem is fordítunk elég időt. Pedig lépésről-lépésre halad csak az emberfia. A csípő az egyik legfontosabb, mind a férfiaknál, mind a nőknél. A nyújtó gyakorlatok egyszerűek és rövidek, bár minél tovább tudunk ezekben maradni, annál lazábbak, hajlékonyabbak leszünk. Nem tudom kihagyni, hogy a megfelelő és kiegyensúlyozott légzés itt is feltétlenül szükséges. Amikor belélegzek, kicsit megemelkedem, kilégzésnél pedig jobban bele tudok hajolni, vagy nyújtani abba a tartásba. Íme, a gyakorlatok:

1. Virabhadrasana II. - Harcos póz II.

Ez egy erőpóz, amiben az egész test részt vesz, így a csípő is. A legtökéletesebben úgy mondhatnám, hogy előrefelé kell dolgoznod, hogy tehermentesítsd a csípőt és elengedj minden bezárt érzést mind fizikailag, mind érzelmileg. Bele kell lazulni a tartásba. :)

warrior-2-pose.jpg

Kivitelezés:

Az elöl lévő lábra helyezve a testsúlyt, jó mélyen előre lépünk (később figyelünk hogy az első láb és a térd merőlegest zárjon be), a hátsó lábfejet kifelé fordítva a sarkat jól odanyomva a talajhoz, érezzük ahogy a comb fordul. A karokat oldalsó középtartásba tesszük és a vállakat ellazítjuk. Fejet az elöl lévő láb felé fordítjuk. Kilégzésnél mindig egy kicsit lejjebb tudunk menni a tartásban.

 

Anjaneyasana - Alacsony kitörés

Ez a kitörés nagyszerű, hogy az ágyékra koncentráljunk. Hosszú ülés, vagy utazás után merevnek érezzük a testünket és rengeteg negatívitást gyűjtünk így össze. Esetleg még meg is engedjük, hogy helyet foglaljanak testünkben. 

low-lunge-pose.jpg

Kivitelezés:

Az előbbi gyakorlatra építhetjük. A hátul lévő térdet a talaj felé közelítjük, majd letesszük. Mivel a térd támasztva van, jobban tudunk összpontosítani a csípő nyújtására. Felső testünk előre néz, karunk a magasban. Később belégzésnél hátra is hajolhatunk, kezeinket összeérintve, ujjainkat szétnyitva.

 

Ananda Balasana - Boldog baba póz

Semmi sem segít jobban elengedni a negatívitást, mint a "boldog" szó. Ez egy nagyon gyengéd és nyugtató tartás.

happy-baby-pose.jpg

Kivitelezés:

Lefekszünk a hátunkra, felhúzzuk a térdünket. Vagy az ujjainkat, vagy a talpunk közepét, vagy a sarkunkat, vagy a hüvelyk ujjunkat megragadva, térdeinket próbáljuk minél jobban a a testünk mellé, a föld felé húzni. Jobbra-balra ringatózunk és közben ke- és belégzésre elengedünk minden gondot és mosolygunk. 

 

Eka Pada Rajakapotasana - Galamb póz

Ez a tartás csakis a csípőről szól. Némelykor nehéz elvégezni, de megéri. Azeredeti oldalon csak a fekvő tartás van, én idetettem a kiinduló tartást is. Talán így könnyebb.

pigeon-pose-eka-pada-rajakapotasana-in-yoga-fig04_tzb1jw.jpg

pigeon-pose.jpg

Kivitelezés:

Hátsó lábunkat nyújtva, első lábunkat behajlítva, lábfejünket a csípő felé fordítva, kezünket magunk elé támasztva, egyenes gerinccel kitartjuk a pózt. Kilégzésnél lejjebb döntünk, majd ráhajolva az első lábra. Pihenjünk így egy darabig. Nagyon nyugatató.

 

Malasana - Jóga guggolás

A guggolás mélyre ás az alsó testben. Ez az erősítő póz, mélyen nyitja a csípőt és a hát alsó részét.

yogi-squat.jpg

Kivitelezés:

Kisterpeszben állunk. Tenyerünket magunk előtt összerakjuk ima tartásban. Lassan leggugolunk, térdeinket széttárva. Könyökünket tegyük a térd belső részére és toljuk hátrafelé őket. Hátunk egyenes. 

 

Eka Pada Utkatasana - 4-es állópóz

Az egyik legszebb dolog, mikor egyensúlyban kell helyezni egy tartást és segít a mentális összpontosításban. Segít, hogy eltűnjenek versenyző gondolataid :).

standing-figure-4.jpg

Kivitelezés:

Emeld fel az egyik lábadat és rakd rá keresztben az ellenkező térd felett. Kezeidet ima pózban összerakva, dönts előre nyújtott háttal, hogy lábad és törzsed hegyesszöget zárjon be. Minél mélyebbre döntesz, annál jobban nyitod a csípőd. Haladóknak: hajolj előre a behajlított lábadra egy mélyebb nyújtásért!

 

Gomukhasana - Tehénarc póz

Hihetetlen csípő nyitó. Bemelegítést igényel.

cow-face.jpg

Kivitelezés:

Itt találod.

 

Minél mélyebbre ásunk a csípőnkben annál nagyobb szabadságot biztosítunk a testünknek. Odavezet minket, hogy megengedjük magunknak, hogy ötletességünk, leleményességünk, lelkiségünk, jó fizikai erőnk és szexualitásunk utat találjon. Ha úgy találod, hogy csípőd nagyon merev, légy türelmes a gyakorlással és lélegezz mélyeket és hagyd, hogy minden menjen magától!

Szabadon fordítva innen

 

 

 

Szólj hozzá

Mozgás Jóga