Spagetti szénégető módra ( vegán)
Elképesztően egyszerű és igen rápláló étek lett.
Egyszercsak megkívántam. A füstös ízt, amúgy is igen kedvelem. Hát elkezdtem keresni…először. Aztán olyan fura recepteket találtam, ami nem nyerte el a tetszésemet. Lisztes szósz, meg füstlé. Nnna, hagytam is!
A hónap elején mindig rendelek nagy adagban alapanyagokat és először, így rendeltem kesudiót. Nagyon régen ettem már és úgy döntöttem jöhet.Azőta számos édes és sós étek en is kipróbáltam már.
Hozzávalók 1 személyre:
kismarék kesudió, legalább 2 órára beáztatva (napraforgómag, dió is éppen annyira megfefelő),
kb. 5 dkg reszelt tofu (házi készítésű),
1 kk füstölt paprika,
15-20 dkg teljeskiőrlésű spagetti (én a Kukutyin Műhely, Organikus gazdaságából vettem),
1 ek étkezési sörélesztő,
1 gerezd fokhagyma,
só,
kevés őrölt bors.
Ragadásmentes serpenyőben annyi hidegesajtolt napraforgó olajat melegítek, hogy jól tudjam benne forgatni a tofut, nehogy széttörjön. De nem bő olajban sütöm. Miután a reszelt tofut beleszem a felmelegített olajba, néha megforgatom, ropogósra sütöm. Ekkor hozzászórom a füstölt paprikát és azonnal leveszem a tűzről. Gyorsan megekeverem és szűrővel kistányérra szedem a tofut ropogóst.
Kislábosban vizet melegítek. Forráskor sóval ízesítem és beleteszem a tésztát főni.
Amíg a tészta fő, leszűröm a kesut és egy turmixgépbe teszem. Én botturmixot használok, így egy magas edénybe tettem. Rádobom a sót, szeletelt fokhagymát, sórélesztőt és annyi vízzel, higy krémes állagú legyen, összeturmixolom.
Mikor a tészta megfőtt, leszűröm. Visszateszem a lábosba és ráöntöm a szószt. Takaréklángon, enyhén megmelegítem, állandóan frorgatva.
Mélytányérba rendezem a tésztát, majd a tetejére szórom a tofu ropogóst és a megmaradt füstös olajjal megcsorgatom. Kevés őrölt borsot tekerek rá. Nagy adag borsmustár saláta igen jól illik hozzá.
A tészta