2024. jan 09.

Babos linzer

írta: P.Gabriella
Babos linzer

0acb3080-c70e-4abc-b6c5-c83daa4b3f1c.jpeg

Elképesztően egyszerű! 
Liszt-, tojásmentes. 
Éppen babos ételhez főztem hatalmas fehér és lila babot. 
Mire megfőtt rájöttem, hogy a fehér féle bab, bőven elegendő az ételemhez. Ezért kiválogattam a lilát. Emlékeimben benne van, hogy Mamikáim sokszor emlegették a babpürét, babos piskótatekercset, ami gesztenye ízű volt. Hát belevágtam, hajrá. 

629723b6-33a5-4708-9b53-77eb25af0402.jpeg

Láttam már hasonlót, vegán sütő oldalon, de azok csupa olyan dolgot használtak, ami nekem nem volt itthon. Kivéve a bab.
Beáztatok 1 marék saját, aszalt kajszit vízbe. Ezután a kb. 10 dekányi, megfőtt lilababot, beteszem egy hosszúkás keverőedénybe. Vaníliát és 1 ek repcemézet teszek hozzá. 1/2 csészényi mandulát, kávédarálón ledarálok és hozzáöntöm. Ekkorra már a kajszi eléggé megpuhul, hogy nagyobb darabokra vágjam. Ezt is az edénybe teszem.
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
Botturmixxal pépesre dolgozom. Közben egy kevés kajszi áztatólével (maradékot a végén megittam) lazítom. Csak annyira, hogy pépes maradjon. 
Előkészítek egy sütőpapírral bevont tepsit és erre kb. 3 centis halmokat teszek. Ezeket egy szép aljú pohárral laposra nyomom. Minden egyes nyomásnál a kajszi áztatólevébe merítettem a pohár alját. 
25 percig sütöttem. 
Nagyon finom, ízletes.

c0b1bbd2-9ac4-4007-a843-b1dace95b660.jpeg

26300730-40b5-4205-8f47-68054ed922d6.jpeg

23f6110b-056e-44cb-8dec-47e6c5de1d3f.jpeg

0acb3080-c70e-4abc-b6c5-c83daa4b3f1c.jpeg

ec7afeea-3bcf-44b8-81a1-69c707286e39.jpeg

 

Szólj hozzá

Konyha Vegán Étek