Babos linzer
Elképesztően egyszerű!
Liszt-, tojásmentes.
Éppen babos ételhez főztem hatalmas fehér és lila babot.
Mire megfőtt rájöttem, hogy a fehér féle bab, bőven elegendő az ételemhez. Ezért kiválogattam a lilát. Emlékeimben benne van, hogy Mamikáim sokszor emlegették a babpürét, babos piskótatekercset, ami gesztenye ízű volt. Hát belevágtam, hajrá.
Láttam már hasonlót, vegán sütő oldalon, de azok csupa olyan dolgot használtak, ami nekem nem volt itthon. Kivéve a bab.
Beáztatok 1 marék saját, aszalt kajszit vízbe. Ezután a kb. 10 dekányi, megfőtt lilababot, beteszem egy hosszúkás keverőedénybe. Vaníliát és 1 ek repcemézet teszek hozzá. 1/2 csészényi mandulát, kávédarálón ledarálok és hozzáöntöm. Ekkorra már a kajszi eléggé megpuhul, hogy nagyobb darabokra vágjam. Ezt is az edénybe teszem.
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
Botturmixxal pépesre dolgozom. Közben egy kevés kajszi áztatólével (maradékot a végén megittam) lazítom. Csak annyira, hogy pépes maradjon.
Előkészítek egy sütőpapírral bevont tepsit és erre kb. 3 centis halmokat teszek. Ezeket egy szép aljú pohárral laposra nyomom. Minden egyes nyomásnál a kajszi áztatólevébe merítettem a pohár alját.
25 percig sütöttem.
Nagyon finom, ízletes.