2024. jan 10.

Kelbimbós savanyú bableves

írta: P.Gabriella
Kelbimbós savanyú bableves

7a43aeb6-0cd2-4743-b498-cb1ae83a1a5c.jpeg

Ez a nem túlságosan szép étkeim közé tartozik, de mennyei az íze. Igen laktató! Krémes, fűszeres.

Hozzávalók:

2 ek hidegen sajtolt napraforgó olaj,   
1 közepes fej hagyma, apróra kockázva,   
2 sárgarépa, aprőra kockázva,   
1 petrezselyemgyökér, apróra kozkázva,   
4 gerezd fokhagyma, apróra vagdosva,    
2 ek étkezési sörélesztő,   
csipet erőspaprika pehely,    
2 babérlevél,   
3 közepes rózsaszín, nem szétfövő krumpli, hámozva, felkockázva,   
2 ek mustár,   
só, őrölt bors,   
6 csészényi zölségleves,   
400 g tisztított, felezett kelbimbó,   
1 1/2 csésze főtt óriás, fehérbab,   
1/2 csésze apróra vágott savanyú almapaprika, vagy savanyú uborka, vagy savanyú zöldparadicsom,   
2 ek szárított, őrólt csalán, vagy 2 csészényi friss, apróra vágott csalán, vagy spenót,   
1/2 csésze előre 2 órára beáztatott kesúdió (napraforgó-, vagy tökmag),   
ha van 1 ek miso paszta (nekem éppen most készült el),   
még + savanyításként a savanyúsag levéből ízlés szerint,    
1/3 csésze apróra vágott kapor, vagy 1-2 ek szárított kapor.

Egy nagyobb lábosban megmelegítem az olajat. Beledobom a hagymát. 1-2 percig felmelegítem, majd jön bele a sárgarépa, petrezselyemgyökér, fokhagyma, majd ezt fedő alatt takaréklangon 6-7 percig párolom, amíg elkezd puhulni.
Ekkor megfűszerezem az erős paprikával, babérlevéllel, és beleteszem az élesztőt is. Kissé átkavarom, majd gyorsan bedobom a kelbimbót, krumplit és felöntöm a zöldséglével. Fűszerezem sóval, borssal és fedő alatt, kb. 15 percig főzöm takaréklángon, amíg a krumpli puhulni kezd.
Ezután beleteszem a babot és a savanyút. Hirtelen felforralom, a fedőt kissé félrecsúsztatva, úgy 8 percig. Elzárom a gázt.   
vagy egy hosszú botmixeres edénybe, vagy turmixgépbe lapátolo a leves felét. Beleteszem a csalánt, a beáztatott és leszűrt kesút, misot, mustárt. Krémesre turmixolom.   
Visszaöntöm a leveshez, keverek rajta. Megkóstolom, ha kívánom, még utána savanyítom, majd a kaporral megszórom. 

4e79dc52-408e-490e-81d4-719e8cc8cce6.jpeg

6594db19-9afd-41b3-8c9a-9c68219ab14b.jpeg

JÓ ÉTVAGYAT!

 

 

Szólj hozzá

Konyha Vegán Étek