Kelbimbós savanyú bableves
Ez a nem túlságosan szép étkeim közé tartozik, de mennyei az íze. Igen laktató! Krémes, fűszeres.
Hozzávalók:
2 ek hidegen sajtolt napraforgó olaj,
1 közepes fej hagyma, apróra kockázva,
2 sárgarépa, aprőra kockázva,
1 petrezselyemgyökér, apróra kozkázva,
4 gerezd fokhagyma, apróra vagdosva,
2 ek étkezési sörélesztő,
csipet erőspaprika pehely,
2 babérlevél,
3 közepes rózsaszín, nem szétfövő krumpli, hámozva, felkockázva,
2 ek mustár,
só, őrölt bors,
6 csészényi zölségleves,
400 g tisztított, felezett kelbimbó,
1 1/2 csésze főtt óriás, fehérbab,
1/2 csésze apróra vágott savanyú almapaprika, vagy savanyú uborka, vagy savanyú zöldparadicsom,
2 ek szárított, őrólt csalán, vagy 2 csészényi friss, apróra vágott csalán, vagy spenót,
1/2 csésze előre 2 órára beáztatott kesúdió (napraforgó-, vagy tökmag),
ha van 1 ek miso paszta (nekem éppen most készült el),
még + savanyításként a savanyúsag levéből ízlés szerint,
1/3 csésze apróra vágott kapor, vagy 1-2 ek szárított kapor.
Egy nagyobb lábosban megmelegítem az olajat. Beledobom a hagymát. 1-2 percig felmelegítem, majd jön bele a sárgarépa, petrezselyemgyökér, fokhagyma, majd ezt fedő alatt takaréklangon 6-7 percig párolom, amíg elkezd puhulni.
Ekkor megfűszerezem az erős paprikával, babérlevéllel, és beleteszem az élesztőt is. Kissé átkavarom, majd gyorsan bedobom a kelbimbót, krumplit és felöntöm a zöldséglével. Fűszerezem sóval, borssal és fedő alatt, kb. 15 percig főzöm takaréklángon, amíg a krumpli puhulni kezd.
Ezután beleteszem a babot és a savanyút. Hirtelen felforralom, a fedőt kissé félrecsúsztatva, úgy 8 percig. Elzárom a gázt.
vagy egy hosszú botmixeres edénybe, vagy turmixgépbe lapátolo a leves felét. Beleteszem a csalánt, a beáztatott és leszűrt kesút, misot, mustárt. Krémesre turmixolom.
Visszaöntöm a leveshez, keverek rajta. Megkóstolom, ha kívánom, még utána savanyítom, majd a kaporral megszórom.
JÓ ÉTVAGYAT!