“Csilis” bab
A csilis azért kapott zárójelet, mert csili nincsen benne. Meg amúgy a csili, mint étel, Mexikóban és Dél-Amerikában egy darált húsos, nagyon erős étel. Anno még a texasziak tették bele a babot. Nem autentikus.
Én viszont imádom a pinto babot, mint más hüvelyest is. Ezért muszáj volt egy vegán variációt is kikísérleteznem.
Hozzávalók 2 személyre:
1 csésze pinto bab, legalább 1 napra beáztatva,
2 ek hidegensajtolt napraforgóolaj
1 nagy fej lilahagyma, apróra vágva,
3 gerezd fokhagyma,
1 tk római kömény,
1 tk fűszerpaprika,
1-1 kk erős és füstölt paprika,
só,
1 dl paradicsomszósz (“konzerv”)
A fotón lévő babér, véletlenül került oda. Az étel nem tartalmazza. A füstölt paprikás dobozban már nem az eredeti füstökt paprika van, hanem a pécsi Csarnok böllér boltjában vettem magyar füstölt paprikát.
A hagymát, római köményt, az olajon néhány percig alaposan átsütöm. Hozzáadom a zúzott fokhagymát. Keverem, amíg az illata érezhető. Ekkor beleteszem a paprikákat és felöntöm a paradicsommal. Összekeverem, majd a leszűrt babot is beleöntöm. Sózom, keverem és bőven felontöm vízzel. Legalább két ujjnyira legyen a bab felett. Felforralom, majd lefedve, takaréklángon 1-2 órát főzöm, amíg a bab megpuhul. A csili a hosszú főzéstól lesz ízletes. Ez nem egy ripsz-ropsz étel, de igen megéri.
Főtt hajdinával és salátával tálalom.
Saláta: egy fej finomra lereszelt, nyers cékla, egy fej finomra reszelt alma, só és metélőhagyma-virág ecet.