2023. nov 21.

“Csilis” bab

írta: P.Gabriella
“Csilis” bab

e768b63c-2b91-4f8d-94fd-d56922f38f9c.jpeg

12b14080-e92e-4c0d-be97-60fc422b8f7c.jpeg

A csilis azért kapott zárójelet, mert csili nincsen benne. Meg amúgy a csili, mint étel, Mexikóban és Dél-Amerikában egy darált húsos, nagyon erős étel. Anno még a texasziak tették bele a babot. Nem autentikus. 
Én viszont imádom a pinto babot, mint más hüvelyest is. Ezért muszáj volt egy vegán variációt is kikísérleteznem.

Hozzávalók 2 személyre:

1 csésze pinto bab, legalább 1 napra beáztatva,   
2 ek hidegensajtolt napraforgóolaj
1 nagy fej lilahagyma, apróra vágva,   
3 gerezd fokhagyma,   
1 tk római kömény,   
1 tk fűszerpaprika,   
1-1 kk erős és füstölt paprika,    
só,   
1 dl paradicsomszósz (“konzerv”)   
A fotón lévő babér, véletlenül került oda. Az étel nem tartalmazza. A füstölt paprikás dobozban már nem az eredeti füstökt paprika van, hanem a pécsi Csarnok böllér boltjában vettem magyar füstölt paprikát.

A hagymát, római köményt, az olajon néhány percig alaposan átsütöm. Hozzáadom a zúzott fokhagymát. Keverem, amíg az illata érezhető. Ekkor beleteszem a paprikákat és felöntöm a paradicsommal. Összekeverem, majd a leszűrt babot is beleöntöm. Sózom, keverem és bőven felontöm vízzel. Legalább két ujjnyira legyen a bab felett. Felforralom, majd lefedve, takaréklángon 1-2 órát főzöm, amíg a bab megpuhul. A csili a hosszú főzéstól lesz ízletes. Ez nem egy ripsz-ropsz étel, de igen megéri. 
Főtt hajdinával és salátával tálalom. 
Saláta: egy fej finomra lereszelt, nyers cékla, egy fej finomra reszelt alma, só és metélőhagyma-virág ecet. 

670c4444-f7b0-4b24-ad22-4b854f0184cd.jpeg

43342d85-e452-4eca-9551-0b5c223e8fdf.jpeg

 

Szólj hozzá

Konyha Vegán Étek