Szójatej készítése
Találtam a neten egy nagyon jó kis boltot. Onnan rendeltem többek között szójababot. Néztem már felvételeket, olvastam recepteket, hogy hogyan kell elkészíteni a babtejet.
Aztán belecsaptam!
…és nehogy jól csináljam, tök összekutyultam a sorrendet.
Előző nap beáztattam egy csésze szójababot. Másnap jól átgyúrtam, morzsoltam a kezemmel és így lejött a héja. A legtöbbnek. Kiszedegettem a víz tetejéről és ment a komposztba. Leszűrtem a vizet.
Turmixgépbe tettem a babot és az 1 liternyi vízből kb. 4 dl-vel jó alaposan - legalább 2 percig - összezúztam a géppel. Ezután felöntöttem a maradék vízzel.
Kevertem még egyet rajta, majd lábosba öntöttem. Felforraltam, majd 20 percig főztem a babos vizet takarékon. Én eleve tettem bele + 2 dl vizet az elforrt pótlására.
Ezután pelenkán átszűrtem. Jól kinyomogattam. A leszűrt tejet visszaöntöttem a lábosba és még egyet forraltam rajta. Lehúztam a tűzről és leszedtem a fölét egy szűrővel. Hűlés közben még egyszer le kellett szedni.
Ezután üvegbe töltöttem és a hűtöben tárolom.
A kutyulás pedig az, hogy a beáztatott szójababot kell nyersen ugyanígy összeturmoxolni, csak azonnal vászon szűrőzsákon átszűrni. És csak a kipréselt szójatejet kell a fentebb említett módon felfőzni, lehabozni és lefölözni.
Viszont az így visszamaradt pépet, még meg kell sütni, vagy valahogyan meleg hatasnak kitenni. Nagyon jö sűrítő anyag levesbe, ragukba.
Mindjárt készítettem egy lassi-t belőle. Egy-egy banán, alma, kevés - kókusztej készítésnél visszamaradt - kókuszmassza, egy evőkanál kurkuma és 1,5 dl szójatej. Ezt turmixoltam össze.
A fennmaradó babmasszából zöldség pogácsát fogok készíteni.