Savanyú káposzta megújulása
Imádom a savanyú káposztát. De már unom ugyanazt az ízvilágot. Ezért, mivel mind a lilakáposztát, mind a lilahagymát, mind a céklát nagyon szeretem nyersen is, ebből kanyarítottam valami mást.
Két fej lilakáposztát késsel nagyon vékonyra szeltem. Lereszeltem kettő céklát, csíkokra. Felszeleteltem félkarikára két fej lilahagymát.
Négyféle fűszert használtam hozzá. Mindegyik sajátszedésű. Borókabogyó (ezt összezúztam mozsárban), kakukkfű, szurokfű és rozmaring. Megszórtam vele a zöldségeket.
Körülbelül ekkora adaghoz két kis maroknyi jódmentes, igazi sót használtam. Rászórtam, majd alaposan, a zöldségek izzadásáig átmarkolásztam és jól megforgattam közben. Nagyon élveztem!
Ezután egy nyomófával jól megdöngöltem, amíg elkezdett levet engedni. Egy elég nagy és magas kerámia edénybe alaposan belegyömöszköltem, belenyomkodtam a keveréket. A tetejére én egy műanyag karikát tettem, de a másik adagomat tányérral nyomtam le. Erre egy vízzel teli edény érkezett, hogy jól lenyomja a lé alá a zöldséget. Letakartam és 20-22 fok között próbálom tartani, hogy beinduljon az erjedés, fermentálás. Amint beindult, hűvös helyre teszem. Jó esetben egy-két hét múlva fogyasztható. Én szeretem, ha még kicsit roppanós.
Jó étvágyat!