Fermentált lila káposzta
Ez egy kicsit eltér ízben és elkészítési idóben is a fehér kaposztáétól.
Magamtól ötöltem ki a hozzávalókat. Egyik évben csak körbenéztem mit lehetne fermentálni télen és így alakult ki ez a recept.
Hozzávalók:
1 fej lilakáposzta, nagyon vékonyta szelve,
1 fej cékla, hámozatkan, nagyon vékony csíkora vágva,
1-2 ek borókabogyó, összezúzva,
friss és szárított kakukkfű ízkés szerint,
2 ek parajdi só
Jóminőségi alapanyagokkal dolgozz, főként légy figyelmes a jódozatlan és tiszta sóra. Mindent alaposan összekeverek, jól megnyomkodom, összezúzom. Állni hagyom legalább két őrát, majd egy 3 literes dunsztos üvegbe jöl belepasszírozom, lenyomkodom. Tetejére két egymásba tűrt, vastag nylon zacsit csúsztatok be, szájával felefelé, és ebbe vizet engedek, amíg szépen elteül a káposzta tetején és elzája azt a levegőtől. Ekképpen jó melegben érlelem. Ennek kétszer annyi idő kellett, mint a fehérnek. Kb egy hét.
Mikor már savanyú, ilyen szép, mint a képen, cserép tálba teszem és megy a hűtőbe. Hamar elfogy, nem tud hernyódosni a teteje.