2025. feb 12.

Fermentált lila káposzta

írta: P.Gabriella
Fermentált lila káposzta

img_4055.jpeg


Ez egy kicsit eltér ízben és elkészítési idóben is a fehér kaposztáétól. 
Magamtól ötöltem ki a hozzávalókat. Egyik évben csak körbenéztem mit lehetne fermentálni télen és így alakult ki ez a recept. 

img_3863.jpeg

img_3864.jpeg

img_3865.jpeg

img_3862.jpeg
Hozzávalók: 

1 fej lilakáposzta, nagyon vékonyta szelve,   
1 fej cékla, hámozatkan, nagyon vékony csíkora vágva,   
1-2 ek borókabogyó, összezúzva,    
friss és szárított kakukkfű ízkés szerint,   
2 ek parajdi só

img_3866.jpeg

img_3867.jpeg

Jóminőségi alapanyagokkal dolgozz, főként légy figyelmes a jódozatlan és tiszta sóra. Mindent alaposan összekeverek, jól megnyomkodom, összezúzom. Állni hagyom legalább két őrát, majd egy 3 literes dunsztos üvegbe jöl belepasszírozom, lenyomkodom. Tetejére két egymásba tűrt, vastag nylon zacsit csúsztatok be, szájával felefelé, és ebbe vizet engedek, amíg szépen elteül a káposzta tetején és elzája azt a levegőtől. Ekképpen jó melegben érlelem. Ennek kétszer annyi idő kellett, mint a fehérnek. Kb egy hét.

img_4053.jpeg

Mikor már savanyú, ilyen szép, mint a képen, cserép tálba teszem és megy a hűtőbe. Hamar elfogy, nem tud hernyódosni a teteje.

 

Szólj hozzá

Vegán Étek növényi alapú étkezés Fermentálás