Paradicsomos gombasaláta - azaz ‘svéd’
Azért a jelbe tett svéd, mert szerintem ezt is csak mi magyraok találtuk ki, mint a franciasalátát. Közben ha megnézem, akkor a svédek inkább tejszínt használnak mind az ételeikbe, mind a salátáiikba. Előszeretettel használják. Gondolom a hideg égöv miatt, jó fűtőanyag és ja a paradicsom nem éppen könnyen megtermelhető az ő világukban.
De itt most gyerekkorom nagy kedvce következik. Édesanyám igen jöl készítette szülinapokra, bulikra. Ráadásul nagyon egyszerű és tulajdonképpen minden megtalálható a mi égövünkben ehhez. Igen, már a citrom is. Néha a babérlevél is már saját fáról jön, de az kihagyható.
Hozzávalók:
1/2 fej vöröshagyma, nagyon apróra vágva,
2 gerezd összezúzott fokhagyma,
só,
20 dkb csiperke, nagyon vékonyra szelve,
1 tk szárított kakukkfű,
1 citrom reszelt héja,
1 dl paradicsomlé,
ízlés szerint babérlevél, és citromlé.
Én néha teszek egy csipet cukrot is bele, vagy mézet, de elhagyható teljesen.
A hagymát kevés olajon megpárolom, közben kicsit sózva, higy levet engedjen. Beleteszem a fokhagymát és nagyon kevés vízzel felengedem. Fedő alatt fozöm, hogy a hagyma szétessen. Ettől lesz a szaftja. Amikor látszik, hogy átlátszó és szétesett, akkor belekeverem a gombát, kakukkfüvet és ezzel is párolom 10 percig, fedő alatt. Ekkor jön a paradicsomlé, citromhéj, még só, esetleg babérlevél. Készre párolom, fedő alatt, legalább 15-20 percig. Mikor a szósz besűrüsödött, kóstolom. Ízkés szerint citromlével pikánsítom és csipet cukorral egyensúlyozom.
Nekem ma 1. étek lesz a szakaszos böjtöm miatt, egy szelet házi kovászos kenyérrel. Langyosan a legfinomabb.