2024. okt 19.

Az igazi pesztó

írta: P.Gabriella
Az igazi pesztó

img_4341.jpeg

Már nagyon régen készítettem el ezt az eredeti receptet. Igazából azért, mert nem voltak meg az összetevőim hozzá, amik azért valljuk be, elég borsos árúak.

img_4343.jpeg

De most futitta egy kis üvegre valót. És hagyományosan, gépek nélkül, mozsárban törtem össze mindent hozzá. Nekem famozsaram van, de talán a legjobb a kőmozsár ehhez. Maga a folyamat is meglehetősen kielégítő.

img_4345.jpeg

Összetevők:

1 összmarék bazsalikomlevél. 
2 gerezd fokhagyma,   
1 marék fenyőmag,   
1 evőkanal parajdi só (na jó ez nem hagyományos, de majdnem!),   
annyi jóminőségű olívaolaj, hogy egy kellemes pépet kapj, ami nem folyik szét.

img_4348.jpeg

1. A fenyőmagot serpenyőben, szárazon, állandóan keverve megpirítom. Nem égetem meg. A mozsárba öntöm. Hülés után összetöröm.
2. A fokhagymát és a bazsalikomot felszeletelem, és szinten a mozsárba teszem. 
3. Hozzáadom a sót és alaposan összezúzom az egészet. Közben apránként adagolom hozzá az olívaolajat. Amíg a kellő állagú nem lesz. 
4. Tiszta üvegbe töltöm és a tetejére olívaolajat csurgatok, lezérva ezzel az oxidáció elöl. Általaban elall egy hűvös kamrában így, de én nem reckírozok, hűtőben tartom. 

img_4349.jpeg
Tésztákra, hüvelyesekből, vagy zöldségből készült növényi pürékre kihagyhatatlan. Sokat használom. 

Szólj hozzá

Vegán Étek növényi alapú étkezés