Az igazi pesztó
Már nagyon régen készítettem el ezt az eredeti receptet. Igazából azért, mert nem voltak meg az összetevőim hozzá, amik azért valljuk be, elég borsos árúak.
De most futitta egy kis üvegre valót. És hagyományosan, gépek nélkül, mozsárban törtem össze mindent hozzá. Nekem famozsaram van, de talán a legjobb a kőmozsár ehhez. Maga a folyamat is meglehetősen kielégítő.
Összetevők:
1 összmarék bazsalikomlevél.
2 gerezd fokhagyma,
1 marék fenyőmag,
1 evőkanal parajdi só (na jó ez nem hagyományos, de majdnem!),
annyi jóminőségű olívaolaj, hogy egy kellemes pépet kapj, ami nem folyik szét.
1. A fenyőmagot serpenyőben, szárazon, állandóan keverve megpirítom. Nem égetem meg. A mozsárba öntöm. Hülés után összetöröm.
2. A fokhagymát és a bazsalikomot felszeletelem, és szinten a mozsárba teszem.
3. Hozzáadom a sót és alaposan összezúzom az egészet. Közben apránként adagolom hozzá az olívaolajat. Amíg a kellő állagú nem lesz.
4. Tiszta üvegbe töltöm és a tetejére olívaolajat csurgatok, lezérva ezzel az oxidáció elöl. Általaban elall egy hűvös kamrában így, de én nem reckírozok, hűtőben tartom.
Tésztákra, hüvelyesekből, vagy zöldségből készült növényi pürékre kihagyhatatlan. Sokat használom.