Buffalo stílusú karfiol, sárga szósszal és kányazsombor zöldszósszal
Ez isteni!
Ha valami új növényialapú ételtvszeretnél kipróbálni, akkor hajrá! Igazi őszi étek. A hagyományos buffalo wings mintájára, mert annak a bundájat igen szerettem, csak most csirke nélkül.
Sárga szósz
Hozzávalók 1 személyre:
1/2 csésze 2-3 órára beáztatott vörös lencse,
2 kis szelet megsült sütőtök, héja nélkül,
1/2 fej hagyma, apróra vágva,
1 tk curry fúszerpor,
só
Buffalo stílusú karfiol
Hozzávalók 1 személyre:
1/4 karfiol, nagyobb rózsákra szedve,
1 csésze szója joghurt,
1/4 csésze tönkölyliszt,
2 gerezd reszelt fokhagyma,
1 tk fústölt paprika,
1/2 tk erős paprika,
1 kk frissen zúzott feketebors,
só
A Sárga szószhoz, a darabolt hagymát kevés kókuszzsíron majdnem barnára pirítom. Hozzáóntöm a leszűrt vörós lencsét, sózom, a curryval ízesítem és felöntöm vízzel, hogy bőven ellepje. Puhára főzöm. Ha kell még egy kis víz, azt pótolom, de ne legyen nagyon híg! A sútőtökót hozzávágom és bottirmixxal pürésítem. Kész.
Előmelegítem a sútőt 200 fokra. Egy tepsit kibélelek sútőpapírral és félreteszem.
A Buffalo karfiolhoz, egy tálban összekeverem az összes összetevt a karfiol kivételevel. Szép sima szószt kapok. Méz sűrűségű legyen! Ha sűrúbb, kevés vízzel higítom. Ebbe alaposan beleforgatom a karfiolt, higy mindenhol beborítsa. A sútőpapírral bélelt tepsire teszem adagonként a karfiolt. Sútóbe csüsztatom és 15 percig 200 fokon, légkeverésen sútóm, majd megfordítom a karfiolokat és meg 15 percig sütöm.
Nagy tanyérra öntöm a sárga szószt, tetejére halmozom a karfiolt és racsorgatok egy-két evőkanál kanyazsombor zöldszószt.
JÓ ÉTVÁGYAT!