Mesir Wat – etiópiai Berbere fűszeres lencse gulyás
Kép:FOOD TO GLOW
Mesir Wat – etiópiai Berbere fűszeres lencse gulyás
Sokféle fűszerem van itthon, mert nagyon szeretem a távol-keleti, afrikai konyhát. Amellett, hogy felmelegít és életerőt gyújt bennem, gyógyító hatása sem mellékes. Régóta tanulmányozom az Ájurvéda-t és az ételekben, fűszerekben rejlő tudás, gyógyító erő mindig is lenyűgözött. Most kicsit lehűlt a levegő hőmérséklete, ezért jól jön egy melegítő sűrű leves. Ezt a receptet egy angol nyelvű oldalon találtam és úgy döntöttem, hogy megéri lefordítani. A fűszerek összhatása nagyon érdekes. Egy híres Etióp fűszerkeverék: a Berbere szerepel ebben az ételben.
4-6 személyre
2 csésze zöld, vagy feles bab – én lencsét használtam - (egy nappal előbb beáztatva),
2 evőkanál olaj,
1 póréhagyma, vagy vöröshagyma, apróra vágva,
2 gerezd fokhagyma, préselve – én 1 zöld fokhagymát és egy kis marok medve hagymát használtam,
½ teáskanál őrölt kardámom, szegfűbors, szegfűszeg, koriander, erős paprika – Cayenne - (én füstölt erős paprikát használtam), szerecsendió, kurkuma,
¼ teáskanál görögszéna mag, fekete bors,
1 édes krumpli (nálam csak krumpli 2 póri krumpli),
1.7 l zöldség leves, vagy víz + 2 tk. só,
Egy csokor vízitorma, vagy spenót, vagy kel, durvára vágva,
citrom.
Felhevítettem az olajat és a hagymát, fokhagymát kb. 10 percig pároltam. Hozzáadtam a fűszereket és kevergetve kb. még 10 percig főztem. Hozzáadtam a beáztatott, leszűrt lencsét ás a kriplit, majd felöntöttem a zöldség levessel.
Felforraltam, majd alacsony hőmérsékleten kb. 20 percet főztem. Levettem a tetejét és még 20 percig főztem, hogy besűrűsödjön a gulyás. Legvégül beleforgattam a zöldeket (spenót és medvehagyma) és ezzel már nem főztem. Citromlével mindenki maga ízesíti a gulyást. Egy szelet magos, tönköly kenyérrel kiváló egytálétel.