2016. ápr 10.

Berbere - Etióp fűszerkeverék

írta: P.Gabriella
Berbere - Etióp fűszerkeverék

A Berbere egy erős paprikából ás fűszerekből álló egyveleg. amit számtalan etiópiai étel elkészítésére használható, pl. Doro Wat.  Az amhara nyelvben forró a berbere jelentése.

Miért esznek a forró égövben lakók erőset?

A nyelvben és az emésztőrendszer felső részében nagy számban megtalálható TRPV-1 receptorok feladata, hogy hő hatására jelezzenek az agynak a hűtés funkciót, ami aztán szépen aktiválja az izzadságmirigyeket, és elkezd keményen verejtéket kiválasztani. A TRPV-1 receptorok a csípős paprikában levő kapszaicinre úgy reagálnak, hogy beindítják az izzadást, ezzel magyarázzák a melegebb égövi népek (pl. Kína déli tartományai, Thaiföld, India) vonzódását a csípős ételekhez.

Ebből az adagból, kb. 1 csészényi készíthető.

Összetevők:

½ teáskanál görögszéna mag, kardamom, koriander,

1 evőkanál só, őrölt gyömbér, hagymapor,

¼ teáskanál őrölt szerecsendió, fokhagymapor,

1/8 teáskanál őrölt szegfűszeg, fahéj és szegfűbors,

¼ csésze fűszerpaprika,

½ csésze csili (Szerintem ez rengeteg erős paprikából. Mindenki kísérletezze ki, mennyire bírja az erőset!)

 

Összekeverem és jól zűródó dobozban - aroma vesztés nélkül -, eláll 3 hónapig. 

Szólj hozzá

Konyha