Berbere - Etióp fűszerkeverék
A Berbere egy erős paprikából ás fűszerekből álló egyveleg. amit számtalan etiópiai étel elkészítésére használható, pl. Doro Wat. Az amhara nyelvben forró a berbere jelentése.
Miért esznek a forró égövben lakók erőset?
A nyelvben és az emésztőrendszer felső részében nagy számban megtalálható TRPV-1 receptorok feladata, hogy hő hatására jelezzenek az agynak a hűtés funkciót, ami aztán szépen aktiválja az izzadságmirigyeket, és elkezd keményen verejtéket kiválasztani. A TRPV-1 receptorok a csípős paprikában levő kapszaicinre úgy reagálnak, hogy beindítják az izzadást, ezzel magyarázzák a melegebb égövi népek (pl. Kína déli tartományai, Thaiföld, India) vonzódását a csípős ételekhez.
Ebből az adagból, kb. 1 csészényi készíthető.
Összetevők:
½ teáskanál görögszéna mag, kardamom, koriander,
1 evőkanál só, őrölt gyömbér, hagymapor,
¼ teáskanál őrölt szerecsendió, fokhagymapor,
1/8 teáskanál őrölt szegfűszeg, fahéj és szegfűbors,
¼ csésze fűszerpaprika,
½ csésze csili (Szerintem ez rengeteg erős paprikából. Mindenki kísérletezze ki, mennyire bírja az erőset!)
Összekeverem és jól zűródó dobozban - aroma vesztés nélkül -, eláll 3 hónapig.