Árpagyöngyös zöldségleves
Nagyon szívesen eszek levest. És akkor, ha olyan sűrű, oigy megáll benne a kanál.
Ehhez a leveshez a veremben, vagy piacon is könnyen beszerezhető zöldségeket tettem. Nincsenek orientális (na jó a kókuszzsír, mert még találtam magyar honban más jobb zsiradékot), exotikus összetevői, mégis ízletes, olcsó, kiadós és tele van tápanyaggal. A végén nyersen belekevert ehető vadnövények és citromlé a vitamin pótlást is segíti.
1/2 fej vöröshagymát apróra kockázok és kókuszzsíron megdinsztelem. Egy összmarék árpagyöngyót dobok rá és ezzel pirítom egy kicsit. 2 zúzott fokhagymagerezdet, 1 teáskanál fűszerpaprikát, és 1 tk rozmaringot rakok még bele. Összekeverem, felmelegítem. Felöntöm bőségesen vízzel. Kb. 4 személyes adag lesz. 2 közepes sárgarépát, 2 közepes fehérrépát, 1/2 fej közepes zellert felkockázok. A leveshez adom. Mikor félig megfőtt 3 krumplit héjastól felkockázok és ezt is a leveshez adom. Sózom alaposan, hisz a krumpli és árpagyöngy sokat felvesz. Mikor megfőtt tálalom. Ízlés szerint még rakok hozzá: kevés citromlevet, 1 ek magfölt, és hazafelé szedett bojtorjánsalátát, tyúkhúrt, podagrafüvet és egy pitypang szirmát felvagdalva szórtam rá. Kiadós, vitaminban gazdag.