2024. jún 07.

Kakaós kalács-kenyér

írta: P.Gabriella
Kakaós kalács-kenyér

e897e33f-5557-429a-a1a7-4b04e2312d9e.jpeg

Igazából vágytam valami másra. Valami édesebbre, de nem túl édesre. 
Ezért elkezdtem kutyulni. 
2 bögre fehér tönkölylisztet, 1/2 bögre kakaót, kb. 10-15 dkg kovászt, 1 ek. kókuszzsírt, 10 dkg barna cukrot,1 tk. fahéjat, csipet sót összekevertem annyi langyos mandulatejjel, hogy kalács sűrűségű masszát kapjak. Alaposan kidolgoztam…én robotgéppel. Ezután duplájára kelesztettem, melegben, letakarva. Egyszer hajtogattam az edényben, mint a kenyeret szoktam. Ezután jól kilisztezett munkalapon, az ujjaimmal kinyújtottam, széthúzogattam óvatosan. A tetejét beszőrtam frissen magozozz meggyel. Igen jöl illik a sok kakaóhoz. Összetekertem, majd elfordítva, hosszanti irányban is fektekertem. Kicsit ide-oda toszogattam, hogy szép, kerek formát kapjon. Egy tiszta konyhakendővel kibéleltem kerek kiskosaram. Megliszteztem és ebbe raktam fejjel lefelé a tesztát. Beloszteztem, betakartam és 1 1/2 órát kelesztettem melegben. Ezután kiborítottam sütőpapírra és bevagdostam. 
A sütőben előre bemelegítettem 230 fokon egy vas serpenyőt. Ebbe tettem sútőpapírostúl a tésztát. Visszacsúsztattam a sütőbe, egy pohárba két ujjnyi vizet tölróttem és ezt beloccsantittam a sütő alsó részébe. Gyorsan becsuktam az ajtaját és 15 percig sütóttem a kenyeret. Ezután levettem 200 fokra a hőmérsékletet és még 20 percet sütóttem így. Kihűlve jól szeletelhető és isteni. Én kevés tahinivel is megkóstoltam. Keverheted mézzel is a tahinit. Rakhatsz a kalács-kenyérre frissen ósszeturmixolt gyümölcspépet is, pl. kajszit. 

0c1461f8-2ee1-4013-872b-d8bb7a245080.jpeg

e96135b6-577e-44d0-b8b5-02316f7d443e.jpeg

52ab562d-9fcd-409f-bac4-2a237e1adceb.jpeg

89b9ee8d-e142-4ea0-afa8-60365c940119.jpeg

 

Szólj hozzá

Vegán Étek