Kakaós kalács-kenyér
Igazából vágytam valami másra. Valami édesebbre, de nem túl édesre.
Ezért elkezdtem kutyulni.
2 bögre fehér tönkölylisztet, 1/2 bögre kakaót, kb. 10-15 dkg kovászt, 1 ek. kókuszzsírt, 10 dkg barna cukrot,1 tk. fahéjat, csipet sót összekevertem annyi langyos mandulatejjel, hogy kalács sűrűségű masszát kapjak. Alaposan kidolgoztam…én robotgéppel. Ezután duplájára kelesztettem, melegben, letakarva. Egyszer hajtogattam az edényben, mint a kenyeret szoktam. Ezután jól kilisztezett munkalapon, az ujjaimmal kinyújtottam, széthúzogattam óvatosan. A tetejét beszőrtam frissen magozozz meggyel. Igen jöl illik a sok kakaóhoz. Összetekertem, majd elfordítva, hosszanti irányban is fektekertem. Kicsit ide-oda toszogattam, hogy szép, kerek formát kapjon. Egy tiszta konyhakendővel kibéleltem kerek kiskosaram. Megliszteztem és ebbe raktam fejjel lefelé a tesztát. Beloszteztem, betakartam és 1 1/2 órát kelesztettem melegben. Ezután kiborítottam sütőpapírra és bevagdostam.
A sütőben előre bemelegítettem 230 fokon egy vas serpenyőt. Ebbe tettem sútőpapírostúl a tésztát. Visszacsúsztattam a sütőbe, egy pohárba két ujjnyi vizet tölróttem és ezt beloccsantittam a sütő alsó részébe. Gyorsan becsuktam az ajtaját és 15 percig sütóttem a kenyeret. Ezután levettem 200 fokra a hőmérsékletet és még 20 percet sütóttem így. Kihűlve jól szeletelhető és isteni. Én kevés tahinivel is megkóstoltam. Keverheted mézzel is a tahinit. Rakhatsz a kalács-kenyérre frissen ósszeturmixolt gyümölcspépet is, pl. kajszit.