Vegán mézessütemény
Hozzávalók
150 g vegán vaj
120 g világosbarna lágy cukor
150 g pitypang méz (igazi kézből),
3 ½ teáskanál őrölt gyömbér
3 ½ teáskanál őrölt fahéj
¼ tk őrölt szegfűszeg
¼ tk őrölt szegfűbors
1 ek mézessütemenypor.
¾ teáskanál szódabikarbóna
380 g sima liszt (plusz extra a nyújtáshoz)
Vegán cukormáz
300 g porcukor szitálva
1 evőkanál citromlé (plusz szükség szerint)
2 evőkanál aquafaba (vagy használj helyette extra citromlevet vagy vizet)
A vajat, a cukrot, mézet és a fűszereket felmelegítem addig, míg a vajelolvad. Ezután lehúzva a tűzről, beleteszem a szódabikarbónát. Kicsit habosodik majd. Belekeverem a lisztet, amíg egynemű lesz. Fóliába csomagolva legalább fél órára hűtőbe teszem. Majd több adagra szedve kinyújtom, 1/2-1 cm-resre. Kis szúrókkal kiszúrom, és előre elkészített, sütőpapírral bélelt tepsire teszem.
A sütőt 180 fokra melegítem és benne a tésztát 8-12 percig sütöm. Nem szabad kiszárítani, túlsütni. Nekem igen jó a sütöm és elég volt 8 perc.
Ha kívanatos, díszítem a cukormázzal.