2023. nov 13.

Marokkói vöröslencse leves

írta: P.Gabriella
Marokkói vöröslencse leves

049871aa-45b1-4611-ad91-7acc427b4a5b.jpeg

3b825fb0-c252-437a-b83c-1de723d57e41.jpeg

Fűszeres, szívmelengető, sűrű leves. Annyira finom, hogy elfelejtettem még fotózni is :) . Kanalazás közben jöttem rá, hogy a kész étekről nincsen szép fotó. Sokszor járok így…

Hozzávalók:   
2 ek hidegen sajtolt napraforgóolaj,   
1/2 fej apróra vágott hagyma,    
3 összezúzott fokhagyma gerezd,   
2 csésze felkockázott sárgarépa kb. 4 szál,   
1 tk római kömény,   
1 tk kurkuma,   
2 tk koriander,   
1/2 tk paprika,    
1/4 tk fahéj,   
2 csésze jól átmosott és néhány órára beáztatott vörös lencse,    
Kb. 2 dl darabolt natúr paradicsomszósz,    
4 csésze víz,   
só, bors,   
Tálaláshoz lehet apróra vágott koriander-, vagy petrezselyemzöld, citromlé, erős paprika.

Egy lábosban az olajon megsütöm a hagymát, fokhagymát és fűszereket, 1 perc. Felöntöm egy kevés vízzel és így addig fózöm takaréklángon, fedő alatt, amíg a hagyma megpuhul, 5 perc. 
Hozzákeverem a sárgarépát és kb. 10 percig puhítom. 
Hozzáadom a többi vizet, paradicsomot, lencsét és alacsony hőmérsékleten addig fózöm, amíg puha nem lesz, kb. 20 perc.
Bottturmixxal pépesre zúztam az egészet. De hagyhatod félig darabosra is. 
Én citromlével és erős paprikával ízesítettem még. 
Nagyon kiadós. 
03de8012-fdbe-4dc2-ab68-38dd111c2dab.jpeg
Mivel éppen kenyeret is kelesztettem, kivettem a kovászos tésztából egy kisebb adagot, olajjal, cukorral, vanilíával, citromhéjjal összegyúrtam és megkelés után, sodrófaval kinyújtva, fahéjas cukorral alaposan megszórtam. Összetekertem és fekdaraboltam 6 részre. Ezeket szilokon formába tettem. Megkelesztettem és 200 fokon 25 percet sütóttem. 
Finom leves utáni lezáró.

bfe2cf86-210a-4d2d-9642-515e16334dbe.jpeg

JÓ ÉTVÁGYAT!

Szólj hozzá

Konyha Vegán Étek