Mungóbab, hokkaido ragu
A piacon vettem mungóbabot és hokkaido sütőtököt.
Annyira erősen megjelent a fejemben a mungóbab szép zoldje és a hokkaido narancsa, hogy éhes lettem tőle.
Itthon beáztattam a mungóbabot (25 dkg) vízbe. Ezt a babfélét nem igazán szükséges, de én azért megteszem. Így lerövidül a főzési idő is. Fél napig ázott. Leöntöttem róla az aztató levet és egy fazékba öntöttem. Minden zsiradék nélkül beletettem
1-1 kávéskanál, őrölt görögszénamagot, fahéjat,
1-1 teáskanál őrölt gyömbért, koriandert, római köményt.
1 fej kockára vágott hagymát,
3 gerezd fokhagymát összezúzva.
Sóztam és felengedtem vízzel. Fedő alatt majdnem teljesen puhára főztem. Ekkor zuttyantottam bele kb. 30 dekányi, héjastul kockára vágott hokkaidot. Majdnem teljesen puhára főztem. Ha kellett a vizet pótoltam. Elzártam a gázt.
Még volt a hűtőmben egy kis csokor mangold, ezt laskára vágtam és a még forró raguhoz kevertem. Kész.
A kelő kovászos kenyérből lecsíptem egy kis darabot és két kerek lepényt készítettem, amit zsiradék nélküli, forró serpenyőben megsütöttem. Ezzel tálaltam a ragut.