Tej
Foto - a Tejhely oldaláról
Ugyan 80%-ban vegán ételeket eszek, de a túrót, tejfölt és a vajat nem akarom kitenni az étkezésemből, mert szeretem. Ráadasul a vegán “vaj”, ami ugye margarin. És semmi ellenérzesem sincsen vele kapcsolatban, főleg, ha egy megbízható kisgazdaságból származik. Ilyen a Tejhely is.
Két liter nyers tejet vettem. Másfél litert kitoltöttem egy nagy dunsztosba és a hűvös idő ellenére igyekeztem meleg helyen tartani. Ez két nap alatt megaludt. Így aludttej lett belőle, ami a mi kefírünk, kaukázusi kefírünk, vagy joghurtunk.
A tetejérő lekanalztam a zsírt, ez a tejföl.
A maradékot egy főzőedénybe öntöttem, ahol kicsit melegebbre, mint kézmeleg, melegítettem. Nem tovább. Ha tovább főzöd, száraz, kemény cuccot kapsz. Ezután egy pelenkával kibélelt edénybe toltöttem és a pelenkát a sarkainál összefogva felakasztottam, hogy kicsurogjon a savó.
Ha ilyenkor megnézed, hogy milyen kevés kis tejföl és túró lett egy adott mennyiségű tejből, akkor elcsodálkozhatsz, hogy vajon a boltban mit eszel?!
A savóval beszoktam permetezni a paradicsomot, padlizsánt, paprikát, vagy simán a földjére öntöm.
De étekkent is nagyon finom. Savanyítok vele pl. egy zöldbablevest, zöldbabfőzeléket. Vagy készítek gyümölcsös ivólevet belőle.
Ebben szeder, pogácsa barack, barnacukor, kendermag és savó van. Tápláló, egészséges és finom.m