Szamócás cukkinigombóc
Cukkini szezon van, és néhány éve elkezdtem gyűjteni a különleges recepteket az elkészítéséhez.
Ez is ilyen. Mivel kalácsban tökéletesen működik, ezért gondoltam, gombócban is finom lehet. Nem csalódtam.
Egy zsenge, közepes cukkini negyedét lereszeltem héjastul, almareszelőn. Nagyon keves sóval, besóztam és állni hagytam.
Ezután 1 tojással, egy evőkanál tahinivel és kb.8 evőkanál búzadarával kikevertem. Hagytam állni, legalább egy órát. (Ha még mindig sok lenne a leve, még egy evőkanál búzadarával sűríthető. Ezután is kell állni hagyni egy keveset.) Közben feltettem főni egy fazék sós vizet.
A kertben szedtem szamócát és ezeknek a szárát eltávolítottam. Lisztezett kézzel, 6 adagra elosztva megtöltöttem a a tésztát. A kezemben szétlapított massza közepébe nyomtam a szamócát és golyóvá formáltam. Lisztezett deszkán várták, amíg felforr a főzővíz. Addig főztem, amíg a tetejére fel nem jött. Közben száraz serpenyőben mákot pirítottam, és ebben forgattam meg a kifőtt gombócokat. Vaníliás mézzel tálaltam. Két adag.