Vegán cukkinis kenyér
78 éves Édesanyámnak sós, szülinapi torta
Ebbe az adagba nem raktam növényi tejet. Túl sűrű lett a tészta.
1 ¼ csésze reszelt cukkini (nagyjából 1 közepes cukkiniből)
1 ½ csésze liszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál só
1 evőkanál kurkuma
¼ teáskanál őrölt szerecsendió.
¾ csésze cukrozatlan almaszósz
⅓ csésze hidegen sajtolt napraforgó olaj.
1 csésze tökmag.
2 evőkanál lenmag
annyi növényi tej, hogy sűrű, de még jól keverhető massza legyen.
Felszerelés 20×10 cipóforma
A sütőt előmelegítem 180 fokra.
A tepsit sütőpapírral kibélelem, majd vékonyan kivajazom.
A felaprított cukkinit tiszta konyharuhába szedem. A mosogató fölött a konyharuhába bugyolálva kinyomok annyi nedvességet a cukkiniből, amennyit csak tudok. Egy nagy tálban beleteszem és összekeverem az összes összetevővel. Beöntöm a tésztát az előkészített tepsibe, és elsimítom a tetejét. A formát néhányszor odaütögetem a pulton, hogy teljesen leülepedjen a tészta. 60 percig sütöm, vagy amíg a közepébe szúrt kés tisztán ki nem jön. A formából kiborítva, rácson hagytam kihűlni.
A kihűlt kenyeretígy lehet így fogyasztani, de én Édesanyámnak készítettem tortát belőle, mert ő nem szeeti az édeset. Flbevágtam hosszában és kevés medvehagyma pesztóval megkentem. Ez már nem vegán öntete, ami rá került. Egy sajtkrémet összekeverek kevés citromlével (utólag átgondolva egy kis citromhéj is kerülhetett volna bele), egy kávéskanál kurkumával. Ha a krémsajt sótlan, akkor sózom is. Ezt kenem a medvehagyma krémre és a torta külsejére is. Tetejét szurokfű virággal díszítem.