Málnás kölesrétes
Beígértem fiamnak a bodzafánkot, de elkezdett esni az eső. Aztán fiam sem jött. De én ott maradtam egy kis desszert szomjjal. Anyák napjáról még maradt egy kis reted lap. Fele kb. a szokásos előrecsomagoltnak. Ezért elkezdtem körülnézni, hogy miből is lehetne készíteni. Nagyon kívántam a gyümölcsös ízt. De most még nem igazán van gyümölcs a kertben. Viszont volt két éves málnalekvárom. Elkezdtem.
valami szilárdabb anyag is kellett, hogy a málna ne follyon ki. Ezért készítettem egy köles pépet.
Vettem kb. 10-15 dkg kölest és kevés tejjel elkevert vízzel, kevés sóval puhára főztem. Ezután keverő tálba téve vaníliás cukorral és kókuszcukorral, fel citrom reszelt héjával és fél citrom kifacsart levével, összeállítottam a tölteléket. A réteslapokat egyenként, vékonyan olívaolajjal megkentem, egymásra rétegeztem. Az előkészített téglalap alakú lapra rákentem a kölesmasszát, kb. 8 cm helyet kihagyva a keskenyebb végénél. Ez kell majd a lezáráshoz. Erre rétegeztem a 2 dl-nyi málnalekvárt. Majd óvatosan emelgetve, összetekertem és sütőlapra hekyeztem. 200 fokra előmelegített sütőben aranybarna pirulásig (kb. 35 perc) megsütöttem. Langyosra hűlve szeleteltem.