Vegán csokikrém
Kísérletezgetek, hogy drága összetevők nélkül is finomat tudjak előállítani.
Nagyfiam születése napjára a tortához készítettem egy olyan hamis “nutella” krémet - de jobban szeretem csokikrémnek hívni -, ami csicseriborsóból van.
Két kis konzerv csicseriborsóról leöntöttem a levet (ebből lett a hab a torta tetejére) és egy közepes keverőtálba tettem. Ehhez adtam két és fél púpos evőkanál holland kakaóport, 5 evőkanál kókuszcukrot, de mézzel is felséges, vaníliás cukrot és annyi vizet, hogy botturmixszal szép, fényes, pépesre tudjam dolgozni. És készen van. Kicsit még kesernyés, mert én így szeretem és a fiamnak férfiassabb is.
Használható tortakrémnek, kalácsra, kenyérre kenve, gyümölccsel, pohárkrémnek valami főtt gabonával és gyümölccsel, vagy akár gyümölcs mártogatósnak is.
Maga a torta alapban egészen jó lett. Saját készítésű narancsos, vaníliás kelttésztából megsütöttem a mákos guba tésztát. Egy nap múlva darált makkal, kókusz cukorral és forró vízzel leöntve, alaposan, de finoman összeforgattam. Egy tojásfehérjét, ami megmaradt habbá vertem és a gubához forgattam, ez tartotta össze. Belenyomkodtam egy tortasütő formába. Megsütöttem.
Amikor kihűlt egy szerencsésen megtalált fekete szeder lekvárral megkentem. Jól kiegészítette az édes gubát savasságával.
Ezután kentem a tetejére a csoki krémet.
Majd kék áfonyával borítottam be.
Hát igen. A csicseriborsó hab narancshéjjal, édesítővel és vaníliával finom volt és habcsóknak (kipróbálva Téli Napfordulókor) kiváló volt, de ennek a célnak, ahogy elgondoltam nem volt jó. Sőt katasztrófa lett. :) Az egészet le kellett szedjem a tortáról, a maradékot leitatgattam, majd anyum jött a vészmegoldással: palackos habtejszín. Nem voltam vele túl boldog, de elegalább tortaformája lett. Ezt meg gyakorolnom kell. Lehet, higy a tortázás is idejétmült, ha másképpen gondolkozom! Hmmmm…
De a vegán csokikrém nagyon jó lett, ajánlom.