Szója tofu készítése
Izgatott már jó ideje az elkészítése. Szójatejet egy ideje készítek már. Tehén tejből is anno készítettem már paneer-t. Ezért azt gondoltam, ez sem lehet valami nagy ördöngősség. Nem is volt. Ugyanannyira munkás csak, mint az indiai fajta.
A szójababot (2 csészével) ugyanúgy 24 órára beaztattam, mint a tejnél. Lemorzsoltam az áztatóvízben a héját és ezt kiszedtem belőle. Leszűrtem az áztatólét róla és turmixgépbe tettem először 5 dl vízzel. Jól összeturmixoltam (1-1 1/2 perc), aztán a maradék (5-8 dl) vízzel is felöntöttem. Ezt vásznon át leszűrtem, jól átnyomkodtam.
Lábosba tettem és a már akkor jelentkező habot leszedtem róla. Ezt főzés közben is többször ismételtem. Alacsony hőmérsékleten 20 percet főztem, néha megkevergetve.
Mikor készen lett hagytam állni úgy 5 percet. A keletkező vékony hártyát szintén leszedtem. Ezután nagyon finoman adagolva, kevergetve hozzáadtam max. 3 evőkanál ecetet. Én itt az ajándekba kapott vackorecetet használtam. Kitűnő lett! Ahogy kevergettem, szépen kicsapódott a fejérje.
Ezután egy sűrű szűrőben átszűrtem, majd a benne hagyva lenyomattam súllyal, amíg csepegett ki belóle a savó (kb. 1/2 óra). És készen is volt.
Már használtam is belőle, lesütöttem sushiba. Isteni!
Ez a kis felvétel nagyszerűen végigmutatja az elkészítés folymatát.
https://www.chinasichuanfood.com/how-to-make-tofu-at-home/
…és még egy elég jó felvételt találtam: