Sushi
Nagyon régen készítettem utoljára sushit. Akkor még megvolt a kis bambusz alátétem, amivel szorosra és kónnyedén fel lehetett tekerni a rizses tekercset.
Előtte levő nap készítettem el a házi tofumat, ami igen finomra sikerült. Paneer állaga lett. Ebből vágtam le néhány hasábot és sütöttem meg serpenyőben. Pirítottam gombát, megpároltam a kertben szedett julienre vágott sárgarépát. Felszeleteltem vékonyra fekete retket és a piros kápia paprikát. A kertben szedtem még néhány levél spenótot is.
A hűtőben találtam egy kissé összeszáradt tormagyökeret. Ezt reszeltem le és vízzel pépesre kevertem, így pótolva a wasabit. Előre lefőztem a fehét rizst. Mikor teljesen megpuhult, vackor ecetet és nagyon keves cukrot kevertem bele. Így jó ragacsos lett. A norilapot egy frissentartó fóliára helyeztem vizes kézzel rányomkodtam a kihűlt rizs felét. Szépen elosztottam a lapon, hogy egyenlő vastagságú legyen mindenhol. Az egyik végét szabadon hagytam, zárásnak. A másik végén hosszában ráfektettem a sült tofu hasábot, piros paprikát, spenótot, párolt sárgarépát. Amilyen szorosan csak tudtam feltekertem és a szabad végét megvizezve lezártam a tekercset. A másik norilapra ugyanúgy elosztottam a riszt, de töltelék spenót, pirított gomba, párolt répa és fekete retek volt. Ezt is feltekertem. Ezutám rövid időre hűtőbe tettem. Két ujjnyi szeletekre daraboltam, majd szójaszósszal és a tormapéppel tálaltam. A savanyított gyömbér hiányzott hozzá. Legközelebb ilyet is készítek.
Tormapép
A maradekot eltettem a hűtőbe.