Töltött káposzta vegánul
Tudod mi a legjobb a zöldséges és gabonás étekben?
Hogy egy fikarcnyi kajakómád se lesz, sőt tettre kész leszel tőle.
A savanyú káposztát magam készítettem. A tölteléket tartó káposztaleveleket a kertben szedtem. Elég hasraütős a recept…
Egy fej hagymát apró kockara vágtam és nagyon kevés olajon üvegesre dinszteltem. Hozzávágtam két fokhagyma gerezdet. Két kiskanál paprikával beszórtam. Erre azonnal árpagyöngy, hajdina és rizs került. Összesen kb. 20-30 dkg. Két nagy fej gombát igazán apró kockára vágva még hozzákevertem. Jól összeforgattam és felöntöttem vízzel. Puhára főztem. Ne maradjon víz benne, jó száraznak kell lennie. Egy kiskanál erdélyi fűszerkeveréket szórtam rá és beledolgoztam.
Közben 6 db káposztalevelet sós vízben blansíroztam. Vastag szárrészét kivágtam. Ebbe tekertem be a gabonás tölteléket. A savanyú káposztát (1/2-3/4 kg) jól kinyomkodtam és kissé összevagdaltam. Egy fej hagymát megint kevés zsiradékon üvegesre pároltam, borsikafűvel ízesítettem, sóztam, majd a savanyú káposzta 2/3-val összekevertem. Erre helyeztem el a töltelékeket, majd a maradék káposztával betakartam. Kevés vízet öntóttem alá. Fedő alatt, kis lángon 1/2 óra alatt kész. Másnap még finomabb volt.
Legkisebb fiamnak - aki hagy húsevő - is ízlett.