2022. máj 17.

Gombakrémleves

írta: P.Gabriella
Gombakrémleves

a3c570e2-22a0-4a21-a603-658f9c70c602.jpeg

Nagyon szeretem a gombát megenni és szedni is. A gombatermesztéssel is barátkozom, mert egy erre alkalmas pince. Regóta szedegetem. Régebben családi megmozdulás volt, mára (lehetőség hiányában) inkább unokahúgom jóindulatára vagyok utalva. 

e89d35f7-35f9-4dc5-9235-f3f2712314a1.jpeg

18d5a826-02f9-4272-9f84-896bbddfc1fd.jpeg

3ea43e30-f413-4bec-b90d-b8161b9da24a.jpeg


Ennek a levesnek az elkészíteséhez használtam friss, barna csiperkét, porrá őrölt őzlábgombát és vargánya szárított szárát.

Recept

Két főre

 

fél fej vöröshagyma, apró kockára vágva
30 dkg barna csiperke, szeletelve, 

1 marék szárított vargánya szár,

2 evőkanál szárított, őrölt őzlábgomba,

őrölt bors, só,

2 evőkanál rétesliszt,

3 evőkanál tejföl,

tetejére zsálya levél es virág.

 

A hagymát olajon üvegesre párolom. Beledobom a csiperkét és a szárított gombákát. Párszor megforgatom a lábosban, majd felontöm annyi vízzel, hogy kb két üjjnyira legyen a gombak felett. Sózom és készre főzöm, de legalább fél óráig. 
Ha megpuhult botturmikszal leturmikszolom, közben beletéve a réteslisztet és a tejfelt is. Felforralom es kész. Ha túl sűrű, egy kis vízzel lazítom. Megborsozom. Tetejére én nagyon szeretem az apróra vágott zsályalevelet és virágot. Époen idenye van.

 

aaa7360f-e103-4b9d-9807-d284b87ccda1.jpeg

cca5e935-9aca-4a11-8094-829a232f5149.jpeg

06870087-650e-409e-baf2-72aefc28844c.jpeg

Úgy gondoltam, higy ehhez éppen jól illik a Gombák 2012-es ismretterjesztő film. 

JÓ ÉTVÁGYAT!

Szólj hozzá

Film Gomba Konyha Vegetáriánus