Gombakrémleves
Nagyon szeretem a gombát megenni és szedni is. A gombatermesztéssel is barátkozom, mert egy erre alkalmas pince. Regóta szedegetem. Régebben családi megmozdulás volt, mára (lehetőség hiányában) inkább unokahúgom jóindulatára vagyok utalva.
Ennek a levesnek az elkészíteséhez használtam friss, barna csiperkét, porrá őrölt őzlábgombát és vargánya szárított szárát.
Recept
Két főre
fél fej vöröshagyma, apró kockára vágva
30 dkg barna csiperke, szeletelve,
1 marék szárított vargánya szár,
2 evőkanál szárított, őrölt őzlábgomba,
őrölt bors, só,
2 evőkanál rétesliszt,
3 evőkanál tejföl,
tetejére zsálya levél es virág.
A hagymát olajon üvegesre párolom. Beledobom a csiperkét és a szárított gombákát. Párszor megforgatom a lábosban, majd felontöm annyi vízzel, hogy kb két üjjnyira legyen a gombak felett. Sózom és készre főzöm, de legalább fél óráig.
Ha megpuhult botturmikszal leturmikszolom, közben beletéve a réteslisztet és a tejfelt is. Felforralom es kész. Ha túl sűrű, egy kis vízzel lazítom. Megborsozom. Tetejére én nagyon szeretem az apróra vágott zsályalevelet és virágot. Époen idenye van.
Úgy gondoltam, higy ehhez éppen jól illik a Gombák 2012-es ismretterjesztő film.