Mandulatej
Nem azért mert vegán vagyok, de már régóta nézegetem a boltok polcain lévő növényi tejeket. Ki is próbáltam párat. Ízesítetlent nem találtam. Viszont mindegyikben van bőven adalék anyag, tartósítószer. Csak egy csavar a dobozos tejre. Amiért keresem és fogyasztani kívánom, mert a tehéntej sem olyan már, mint kellene lennie. A cserpes tej 3,6%-os tejet veszem egy ideje. Megfigyeltem, hogy a flakon oldalán ki van csapódva a zsír. Ha felmelegítem furán, zsírszerűen úszkálnak rajta a buborékok. Hallottam (nem néztem után, nem tudom mennyire igaz), hogy lefölözik a tejet, mert ugye az kell tejfölnek meg tejszínnek és disznózsírral pótolják a zsírmennyiséget. ❓❓❓Ráadásul kikerülhetetlen nagyüzemi szinten az antibiotikumok, hormonok adása az állatoknak. Ezt nem akarom meginni. Persze a mandulánal, vagy más diófelélénél is esély van arra, hogy műtrágya, meg permetszer, de a saját mandulám, dióm ezt nem tartalmazza. Ezért álltam neki a növényi tej készítésnek.
Kell hozzá egy viszonylag nagy teljesítményű turmixgép és kész.
RECEPT:
10 dkg mandula,
csipet só,
5 csésze tiszta víz
A mandulát egy éjszakára beáztatom. Reggel leöntöm róla a vizet és turmixgépbe teszem. Hozzáadom a többi összetevőt és kb. 10 percig turmixolom. Ezután egy pelenkán átszűröm és jól ki is nyomkodom. Egy hétig eláll a hűtőben.
Finom kakaó, tejes matè, vagy bármilyen smoothie, gyümölcsturmix elkészíthető belőle.nagyon magas a kálcium tartalma, erősíti az agyat és a memóriát, sok E-vitamint és rostot tartalmaz.