Rakott kelkáposzta barnarizzsel
Tudtam venni gyönyörű, méregzöld levelekkel teli kelkaposztat. Tudom, higy valahol előállították, hogy ennyire friss és fonnyadás mentes, de a latványan kívül, ízre és nagyon jó volt. Nem szoktam túl komplikálni az ilyen ételeket. Megnéztem mi van a kamrában, hűtőben. Volt egy batátám, kevés türóm, tejföl...kezdődhet is.
Hátom nagy kelkáposzta levelet megmostam és középső torzsáját kivágtam (ennek taúkjaim örultek).
Megfőztem egy nagy marok barnarizst készre.
Elkészítettem kb. 7 dkg vajjal és annyi llszttel, amit felvesz - hogy még ne szárazza váljon -, egy tejes, borsos, szerecsendiós, sós besamelt. Hígra készítettem, hogy a kel és a többiek tudjanak főni még benne.
Hámozás után, vékonyra szeleteltem a batátát. 3-4 dl tejfölbe belevagdaltam kettő gerezd fokhagymát, sót és jól elkevertem.
Kezdődhet a rétegezés. Ez két személyes adag, ehhez egy kisebb, magasfalú kerámiatálat választottam. Kikentem olajjal. Belefektettem egy előkészített kelkáposzta levelet, beborítottam a batáta felével. Erre rászórtam a 10dkg túrómat, sóztam (ha neked van több, akkor a következő rétegre is tehetsz). Itt jön a fele megfőzött barnarizs. Ráöntöttem a besamel fele. Így folytattam még egy réteggel és a tetejét a harmadik kellevéllel fedtem és a fokhagymas tejföllel bekentem, majd keves napraforgómaggal beszórtam.
200 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel fél órát sütöttem.
Isteni lett, ahogy a kel kesernyéssege és csípősségeoldódott a batáta édességével és a besamel, tejföl lágyságaval. A barnarizs nagyon laktatöva tette, mégsem lettem puding tőle...sőt!
Ehhez most az oly széjjelnézett Átkozott boszorkák film illet nekem...lehet a MÉREGzöld miatt? Hehehe.