Mandarin lekvár
Éppen idény időszaka van a mandarinnak. Minden évben szoktam készíteni. Nagggyon finom, friss íz és hamar elfogy. Ráadásul nagyon könnyű elkészíteni.
Az üvegeket kimosom és sütőben 200 fokon sterilizalom. A bemelegedett sütőt lekapcsolom és benne 20-30 percig hagyom az üvegeket. A tetőket is elmosom és forró, ecetes vízbe áztatom, amíg az üvegek is tisztulnak.
Forró vízbe rakom a mandarinokat és jó alaposan átdörzsölöm a kezemmel. Nem sértem meg a felületet, mert a mandarin illóolaját a lekvárba szeretném, nem a mosóvízbe.
Két kiló magnélküli mandarint egyben belehelyezek egy nagy fazékba és annyi vízzel töltöm fel, hogy a mandarin alatt maradjon legalább két ujjnyival. Fedő alatt puhára főzöm. Hamar megvan. Ezután botmixerrel pürésítem, majd visszateszem a tűzre.
Egy kiló cukrot öntök hozzá és még egyszer felrottyantom.
Üvegekbe töltöm és szintén az előmelegített, elzárt sütőben hagyom kihűlni.
Nagyon finom foszlós kalácson, brióson, vajjal megkenve. Igazán olyan jó hétvégi reggelihez való.