2021. jan 10.

Mandarin lekvár

írta: P.Gabriella
Mandarin lekvár

6108f8d9-3faa-4577-bd54-30dda672ddc8.jpeg
Éppen idény időszaka van a mandarinnak. Minden évben szoktam készíteni. Nagggyon finom, friss íz és hamar elfogy. Ráadásul nagyon könnyű elkészíteni.

095b06f5-aab8-47f2-9115-07b649d5f653.jpeg

Az üvegeket kimosom és sütőben 200 fokon sterilizalom. A bemelegedett sütőt lekapcsolom és benne 20-30 percig hagyom az üvegeket. A tetőket is elmosom és forró, ecetes vízbe áztatom, amíg az üvegek is tisztulnak. 

e7bf5e34-20c6-4550-9e1d-4cfc65121cfd.jpeg

Forró vízbe rakom a mandarinokat és jó alaposan átdörzsölöm a kezemmel. Nem sértem meg a felületet, mert a mandarin illóolaját a lekvárba szeretném, nem a mosóvízbe. 
Két kiló magnélküli mandarint egyben belehelyezek egy nagy fazékba és annyi vízzel töltöm fel, hogy a mandarin alatt maradjon legalább két ujjnyival. Fedő alatt puhára főzöm. Hamar megvan. Ezután botmixerrel pürésítem, majd visszateszem a tűzre.

f1937151-a5ca-48bd-b622-f78e71d16004.jpeg

Egy kiló cukrot öntök hozzá és még egyszer felrottyantom. 

32ac1d5f-1d85-4d48-99d8-a77d451b730d.jpeg

Üvegekbe töltöm és szintén az előmelegített, elzárt sütőben hagyom kihűlni.

44eb00b8-3a32-4008-9344-c8c782cad8d7.jpeg

Nagyon finom foszlós kalácson, brióson, vajjal megkenve. Igazán olyan jó hétvégi reggelihez való. 

JÓ ÉTVÁGYAT!

Szólj hozzá

Konyha Kamra