Mogyorós biscotti
Nincs is jobb annál, mint mikor a hajnali forró latte-ba (tejeskávé) beletunkolom ezt az édes kétszersültet! Belső, szellemi munkához, íráshoz jól jön a gyors szénhidrát. Ennél már csak az jobb, mikor baráti beszélgetés, lazítás közben - ritkán-ritkán -, édes fehérborba mártjuk. Igazi olasz szokás! Talán ezért is ritka nálam.
Sokáiig eláll, hacsak a kis manók nem járnak rá stikában a kamrába.
MOGYORÓS BISCOTTI
Hozzávalók:
2 1/2 csésze sima liszt
1 1/4 csésze cukor
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál ánizsmag
1 evőkanál reszelt narancshéj
csipet só
3 nagy tojás
2 nagy tojássárgája
1 teáskanál vanília esszencia
1/2 csésze szárazon pirított mogyoró
1. A sütőt előmelegítem 180 fokra. Kibélelek egy nagy tepsit sütőpapírral, félreteszem. A robotgépbe öntöm a lisztet, cukrot, sütőport, ánizsmagot, narancshéjat és sót. A keverőlapátos fejjel összevegyítem.
2. Egy kis tálban összeverem a tojásokat, tojássárgákat a vaníliával. Hozzáöntöm a száraz összetevőkhöz és addig keverem, amíg ragacsos tészta nem jön össze. Ekkor az egész, vagy durvára tört mogyorót is belforgatom.
3. Jól lisztezett felületre borítom és két adagra osztom. Mindegyik adagból lisztezett kézzel 30 cm-es rudat formázok. A tepsibe rakom egymás mellé és kissé lenyomkodom.
4. Addig sütöm, amíg a tészta összesül, kb. 30 percig. Kiveszem a sütőből és 15 percet hűtöm. A sütő hőmérsékletét 140 fokra veszem le. A képen látható módon, recés késsel, ferdén felszeletelem, kb. két centi vastagra.
Lapjára teszem a tepsibe. 20 percet sütöm az egyik oldalát, majd a tepsit kivéve, megfordítom a sütiket és a másik oldalon is húsz percet sütöm. Majdnem teljesen száraznak kell lennie. Kihűtöm. Légmentesen záródó dobozban több hétig is eláll.
Eredeti recept: Martha Stewart Living. cookbook