2020. dec 06.

Mogyorós biscotti

írta: P.Gabriella
Mogyorós biscotti

f0f261a3-7aaf-4be4-875c-fc3b7bf68070.jpeg

Nincs is jobb annál, mint mikor a hajnali forró latte-ba (tejeskávé) beletunkolom ezt az édes kétszersültet! Belső, szellemi munkához, íráshoz jól jön a gyors szénhidrát. Ennél már csak az jobb, mikor baráti beszélgetés, lazítás közben - ritkán-ritkán -, édes fehérborba mártjuk. Igazi olasz szokás! Talán ezért is ritka nálam. 
Sokáiig eláll, hacsak a kis manók nem járnak rá stikában a kamrába.

54d7ce9b-692b-43a9-b59c-fb8ca77e26ad.jpeg

MOGYORÓS BISCOTTI

Hozzávalók:

2 1/2 csésze sima liszt

1 1/4 csésze cukor

 1 teáskanál sütőpor

1/2 teáskanál ánizsmag

1 evőkanál reszelt narancshéj

csipet só

3 nagy tojás

2 nagy tojássárgája

1 teáskanál vanília esszencia

1/2 csésze szárazon pirított mogyoró

 

1. A sütőt előmelegítem 180 fokra. Kibélelek egy nagy tepsit sütőpapírral, félreteszem. A robotgépbe öntöm  a lisztet, cukrot, sütőport, ánizsmagot, narancshéjat és sót. A keverőlapátos fejjel összevegyítem.

2. Egy kis tálban összeverem a tojásokat, tojássárgákat a vaníliával. Hozzáöntöm a száraz összetevőkhöz és addig keverem, amíg ragacsos tészta nem jön össze. Ekkor az egész, vagy durvára tört mogyorót is belforgatom. 

c194335f-ac48-435f-bfce-8aed44d6d421.jpeg
3. Jól lisztezett felületre borítom és két adagra osztom. Mindegyik adagból lisztezett kézzel 30 cm-es rudat formázok. A tepsibe rakom egymás mellé és kissé lenyomkodom.

b941c926-15b6-44bf-9f48-f6777161cb37.jpeg

4. Addig sütöm, amíg a tészta összesül, kb. 30 percig. Kiveszem a sütőből és 15 percet hűtöm. A sütő hőmérsékletét 140 fokra veszem le. A képen látható módon, recés késsel, ferdén felszeletelem, kb. két centi vastagra.

9e7705eb-9faf-41a5-97e6-be5a022f879a.jpeg

c7382270-3af4-4a68-bc96-2bf40a5c6a36.jpeg

Lapjára teszem a tepsibe. 20 percet sütöm az egyik oldalát, majd a tepsit kivéve, megfordítom a sütiket és a másik oldalon is húsz percet sütöm. Majdnem teljesen száraznak kell lennie. Kihűtöm. Légmentesen záródó dobozban több hétig is eláll.

Eredeti recept: Martha Stewart Living. cookbook

JÓ ÉTVÁGYAT!

Szólj hozzá

Konyha