Őzlábgomba izgalmasan
Nem annyira mutatós, de nagyon finom gombaétel, az amit itt most rittyentek. Az őzlábgomba nem annyira aromás és erős ízű. Ezért szoktam neki egy kis twisztet adni. Gondolkoztam mi legyen az és mivel a napokban hozott Édsapa téli almát elrakásra, kézenfekvő volt az alma.
Uanokatesómnak hála, beérkezett egy kosárnyi őzlábgomba a házhoz. Egy részéből készítettem szószt, másik része (nagyobb) az aszalógépben találta magát.
A savanykás almát ilyen vékony csíkokra vagdostam.
A gombát olyan 1-2 cm-es kockákra vagdostam.
Az édeskömény magot frissen zúztam.
A kardamom zsákocskára egyet ütöttem. Szétváltak és kigurultak a magocskát.. Azokat zúztam porrá.
ŐZLÁBGOMBA IZGALMASAN
Kb. 6-7 fej gomba,
fél fej apró kockára vágott vöröshagyma,
2 gerezd zúzott fokhagyma,
zsiradék,
1 nagy fej alma,
1-1 kávéskanálnyi őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt édeskömény, őrölt kardamommag,
őrölt bors ízlés szerint,
só,
két dl tejföl.
A hagymát a zsiradékon megdinsztelem üvegesre. Hozzádobom a fokhagymát és a fűszereket. Kicsit sütöm. Ilyenkor jól kijönnek az illóolajok. Nem pirítom le. Hozzádobom a gombát, Sózom és ritkán megkevergetve, puhára párolom. Mikor félig kész, hozzáadom az almát. Az őzlábgomba elég száraz gomba, lehet, hogy párolás közben kíván még néhány csepp vizet. Inkább kevesebbet rakok hozzá, hogy ne egy ázott pacni legyen majd. Kb. fél óra párolás után hozzákeverem a tejfölt és kész. Én főtt rizsre tálaltam, de bármilyen gabona megfelelő.