Cukkini párna
Már évek óta rendületlenül keresem a cukkini elkészítésének lehetőségeit. Mindig örömmel üdvözlök egy-két érdekes módszert. Ez is azok közül való. A szokványostól eltérő, laktató csemege.
Idén van bőven cukkinim. A tökfélék hím virágát is hasznosítani szoktam. Benne marad a virágpora és nagyon jó ízű. Ezt a receptet Twigg Studios oldaláról lestem. Talán kicsit aprólékosnak tűnhet az előkészület, de az apró pepecselés annál nagyobb és jobb azoknak, akik majd fogyasztják.
Patè Briseè-t készítettem. Ez egy nagyon egyszerű összetételű és elkészítésű vajas tészta. Ezt használom tányéros pitének (pie) is általában szokott lenni a mélyhűtőben, mert egy egész adag sok rendszerint. Most frissen készítettem.
Recept:
2 és fél csésze liszt (csésze 2.5 dl),
1 teáskanál só,
1 teáskanál cukor,
25 dkg hideg vaj, apró kockára vágva,
1/4-1/2 csésze jéghideg víz.
Kezzel, vagy villával is összedolgozható, de én keverőgépben csináltam. A tálba öntöttem a lisztet, sót, cukrot és néhány másodpercig kevertem. Ezután az összedarabolt, hideg vajat beleraktam és addig kevertem, amíg teljesen vajas morzsalékos lett az anyag. Eztán annyi jéghideg vizet hozzáadva, a gép állandó, alacsony fokozatán keverve, amíg össze nem áll, kemény tésztává. Általában a negyed csészényi víz elegendő szokott lenni. Enyhén lisztezett felületen ketté vágom és egyikből négyzetet (ezt fogom használni), a másikból kerek korongot képezek (ez megy a fagyasztóba). Mindegyiket zacskóba teszem. A fagyasztóba kerülőt duplán. A négyzet alakút legalább fél órára a hűtőbe teszem.
Ezután lisztezett felületen vékonyra nyújtom és kilenc négyzetre vágom.
Miközben hűl a tészta, elkészítettem a pesztót. Egy csokor frissen szedett bazsalikomot, egy marék diót, két gerezd fokhagymát, sót és annyi hidegen sajtolt olajat, hogy pépes legyen, összedaráltam a késes robotgépemben.
A sütőt előmelegítem 170 celsius fokra. Egy lapos, nagyobb tepsit kibélelek sütőpapírral.
Egyenletesen elosztva megkenem a tészták közepet a pesztöval. Egy közepes cukkinit, vékonyan felkarikázok. Kb. három karikát teszek mindegyik kockára, majd 20-25 dkg túrót elosztva beszórom a tetejét.
Mindegyik tetejére egy-egy tökvirágot helyezek.
A kockácskák széleit felhajtom, mintegy kis párnát képezve. Gyorsan dolgozom, hogy a tészta hideg maradjon. Ha felmelegszik, újra a hűtőbe rakom fél órára. Ez fontos, mert a hideg, vajas tészta az előmelegített sütőbe rakva képez lemezeket a sült tésztában.
Ha a sütő elég meleg, tepsire rakom a párnákat és és sütő alsó részében, alsó-felső sütéssel kb. 30-35 percig keszre sütöm. Enyhen megbarnul a tészta es a túró megolvad. Ekkorra már a cukkini is megpuhul.