2020. aug 11.

Cukkini párna

írta: P.Gabriella
Cukkini párna

aadb389c-ae6a-40bc-acf0-b628261ec3b7.jpeg 
Már évek óta rendületlenül keresem a cukkini elkészítésének lehetőségeit. Mindig örömmel üdvözlök egy-két érdekes módszert. Ez is azok közül való. A szokványostól eltérő, laktató csemege.

 

7becf73b-1a00-4657-9d9e-5b6831a51cb9.jpeg

Idén van bőven cukkinim. A tökfélék hím virágát is hasznosítani szoktam. Benne marad a virágpora és nagyon jó ízű. Ezt a receptet Twigg Studios oldaláról lestem. Talán kicsit aprólékosnak tűnhet az előkészület, de az apró pepecselés annál nagyobb és jobb azoknak, akik majd fogyasztják. 
873f9cef-8cf1-4620-a1b0-ace6524ac066.jpeg
Patè Briseè-t készítettem. Ez egy nagyon egyszerű összetételű és elkészítésű vajas tészta. Ezt használom tányéros pitének (pie) is általában szokott lenni a mélyhűtőben, mert egy egész adag sok rendszerint. Most frissen készítettem. 

Recept:

2 és fél csésze liszt (csésze 2.5 dl),

1 teáskanál só,

1 teáskanál cukor,

25 dkg hideg vaj, apró kockára vágva,

1/4-1/2 csésze jéghideg víz. 

Kezzel, vagy villával is összedolgozható, de én keverőgépben csináltam. A tálba öntöttem a lisztet, sót, cukrot és néhány másodpercig kevertem. Ezután az összedarabolt, hideg vajat beleraktam és addig kevertem, amíg teljesen vajas morzsalékos lett az anyag. Eztán annyi jéghideg vizet hozzáadva,  a gép állandó, alacsony fokozatán keverve, amíg össze nem áll, kemény tésztává. Általában a negyed csészényi víz elegendő szokott lenni. Enyhén lisztezett felületen ketté vágom és egyikből négyzetet (ezt fogom használni), a másikból kerek korongot képezek (ez megy a fagyasztóba).  Mindegyiket zacskóba teszem. A fagyasztóba kerülőt duplán. A négyzet alakút legalább fél órára a hűtőbe teszem. 
Ezután lisztezett felületen vékonyra nyújtom és kilenc négyzetre vágom. 

870683bd-f6c4-43b8-8459-af03d0ad9c84.jpeg

Miközben hűl a tészta, elkészítettem a pesztót. Egy csokor frissen szedett bazsalikomot, egy marék diót, két gerezd fokhagymát, sót és annyi hidegen sajtolt olajat, hogy pépes legyen, összedaráltam a késes robotgépemben. 

A sütőt előmelegítem 170 celsius fokra. Egy lapos, nagyobb tepsit kibélelek sütőpapírral.

f661ce34-1da9-4648-a3e0-c35354901c46.jpeg
Egyenletesen elosztva megkenem a tészták közepet a pesztöval. Egy közepes cukkinit, vékonyan felkarikázok. Kb. három karikát teszek mindegyik kockára, majd 20-25 dkg túrót elosztva beszórom a tetejét. 

341a25d1-6174-47ac-9e5d-83f6c99c63c2.jpeg
ef7b7f55-0145-4128-b1ab-5472d9d04d50.jpeg
Mindegyik tetejére egy-egy tökvirágot helyezek.

c00b2572-d32e-4e16-a458-9a47902a1faf.jpeg

d29bbcf2-9dde-4b4a-aafa-f971b098dec0.jpeg

A kockácskák széleit felhajtom, mintegy kis párnát képezve. Gyorsan dolgozom, hogy a tészta hideg maradjon. Ha felmelegszik, újra a hűtőbe rakom fél órára. Ez fontos, mert a hideg, vajas tészta az előmelegített sütőbe rakva képez lemezeket a sült tésztában. 

Ha a sütő elég meleg, tepsire rakom a párnákat és és  sütő alsó részében, alsó-felső sütéssel kb. 30-35 percig keszre sütöm. Enyhen megbarnul a tészta es a túró megolvad. Ekkorra már a cukkini is megpuhul. 

JÓ ÉTVÁGYAT,

Szólj hozzá

Konyha Vegetáriánus