Epres fánk (scone)
Hozzávalók:
2 3/4 csésze liszt,
1/3 csésze cukor,
1 evőkanál sütőpor,
1 teáskanál só,
1/2 csésze kockára vágott hideg vaj,
1/2 csésze half and half krém (én fele tejföl, fele tej keverékkel oldom meg),
1 csésze darabolt eper,
2 nagy tojás,
1 teáskanál vanília, vagy 1 csomag vaníliás cukor,
2 evőkanál tej.
A lisztet, cukrot, sütőport, sót és a jéghideg vajat, keverőgéppel, vagy villával nagyon gyorsan. Addig dolgozunk vele, amíg a liszt teljesen darabosra morzsolödik a vajjal. Óvatosan beleforgatjuk az epret.
A tojást vaníliát, half and half krémet egy másik tálban összekeverjük.
Néhány gyors mozdulattal a száraz összetevőkbe belevegyítjük a nedveset.
ketté osztjuk és egyenként két cm magasságú körré nyújtjuk. Egy éles késsel 6-ba vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük az egy evőkanálnyi tejjel.
20-30 percre a hűtőben hagyjuk állni. A hideg vajtól lesz könnyű a tésztája.
Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra és 17-20 percet sütjük.
Epres, mézes tej-turmixszal fogyasztottam.