2018. nov 20.

Sütőtökös kalács

írta: P.Gabriella
Sütőtökös kalács

img_7456.JPG

Nagyon finom és szaftos kalácsot ajánlok most neked. Még az Egyesült Államokból hoztam haza, csak néhány dolgot kicseréltem a nálunk is könnyen beszerezhető, vagyis természetesen megnövő termékenyek közül. A pekán diót itthonira, a piros áfonyát mazsolára, de még jobb az aszalt meggy! és az amerikai sütőtököt nagydobosira.

img_7450.JPG

A sütőtök sütése már eleve nyálcsorgató és beindulnak a gondolataim, hogy mi módon használjam majd fel a maradékot, bár "im nature" is felséges élmény. 

img_7459.JPG

Sütőtökös kalács

1/2 kg teljeskiőrlésű tönkölyliszt,

negyed élesztő,

1 tk. méz,

1 dl + 2 dl langyos tej,

50 g szobahőmérsékletű vaj,

1 szelet villával összenyomott sülttök,

ízlés szerint méz,

1 tojás,

marék mazsola,

marék, mozsárban tört dió.

1.A lisztet keverőtálba rakom és mélyedést készítek a közepébe. A mélyedésbe morzsolom az élesztőt és rácsorgatom az egy teáskanál mézet. Hozzáöntöm az egy deci langos tejet és 10 percig letakarva, meleg helyen felfuttatom.

2. Hozzáadom a vajat, a tojást, a mazsolát,a diót és a mézet, majd a folyamatosan a robotgéppel keverve annyi langyos tejjel dolgozom ki, hogy kicsit folyósabb legyen. Letakarva, meleg helyen 45 percet kelesztem, de legalább addig, amíg duplájára nő.

3. Egy 12 x 35 centiméteres tégla formát kibélelek sütőpapírral és a megkelt tésztát ebben elosztom. Még egyszer kb. fél órát kelesztem és 180 fokra előmelegített sütőben, 50-55 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is megsült-e. 5 perc hűlés után rácsra borítom és langyosra hűlve szeletelem. Házi vajjal és sütőtökös, almás tejitallal, kitűnő.

Jó étvágyat!

img_7476.JPG

 

Szólj hozzá

Konyha