2018. sze 23.

Csicseriborsós okra

írta: P.Gabriella
Csicseriborsós okra

img_6708.JPG

Szülinapomra barátnőmtől kaptam ajándékba az okrát. Már nagyon régóta fájt a fogam rá. Kapva kapott az alkalmon és megajándékozott egy kosárnyival. Régebben én is termesztettem és nagyon szeretem. 

img_6700.JPG

Az okra gyönyörű növény. Külsőleg leginkább egy hegyes erős paprikához hasonlít. Felszeletelve csillag alakú és már szeletelésnél látszik, hogy erősen nyálkás. Ez kész haszon, hiszem el lehet kerülni a főzelékek, vagy raguk sűrítését bármilyen anyaggal, hiszen nyálkája jó sűrítő, testet ad az ételnek. 

Az okra (Hibiscus esculentus) a mályvafélék családjába tartozik, nevezik még bámiának és gombónak is. Afrikából származik, Egyiptomban már közel 4000 éve termesztik. Zsenge, zöld termésében sok fehérje, karotin, B1-, B2- és C-vitamin, kalcium és vas található. Nagy nyálkaanyag-tartalma miatt gyomorbetegek diétájára kiválóan alkalmas. Készíthetünk belőle levest, ehetjük párolva, télire is eltehetjük lefagyasztva vagy szárítva. Görögországban és Cipruson olajat sajtolnak a magjából, Bulgáriában pótkávét készítenek belőle.

Kapanyél

img_6703.JPG

Testvérem saját vetésű csicseriborsóját használtam.

img_6705.JPG

Csicseriborsós okra

Hozzávalók:

10-20 dkg csicseriborsó, beáztatva egy éjszakára és kuktában puhára főzve,

1 fej kockára vágott vöröshagyma,

0.5 kg okra,

1 kisebb padlizsán,

150 g paradicsompüré,

2 gerezd zúzott fokhagyma,

só.

A hagymát zsiradékon üvegesre párolom. Hozzáteszem a csicseriborsót és a fokhagymát, és néhány keverés után, amíg jól felmelegszik az okrát is hozzádobom. Ezután sózom és felengedem vízzel. Annyival, hogy éppen ellepje. Fedő alatt párolom. Többször ránézek, mert a borsó és az okra is vizet kíván majd. Mindig pótolom az elfőtt vizet. 10 perc múlva a kis kockára vágott padlizsánt is belekeverem és puhulásig főzöm. Ekkor elvegyítem benne a paradicsompürét, egyet rottyantok még rajta és kész. Mi pirított, főtt hajdinával fogyasztottuk.

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá

Konyha