Melegítő levesek 7. - Bagolyborsó krémleves
A csicseriborsó, népi nevén bagolyborsó, ízletes és tápláló növény. Magas fehérjetartalma van, B1, B6-vitamint, folsavat, sok magnéziumot, vasat, cinket tartalmaz.
Sokféleképpen használom. leveseket, ragukat, kencét, salátát készítek belőle. Ez a leves nagyon egyszerű mind elkészítésben, mind ízvilágban.
Bagolyborsó krémleves
Hozzávalók:
25 dkg megfőzött csicseriborsó,
2 kisebb krumpli,
fél kockára vágott hagyma,
1 nagy vagy 2 kicsi gerezd szeletelt fokhagyma,
Ha van 1 l zöldség- vagy húsleves, ennek hiányában nagyszerű a víz is,
őrült feketebors,
ha van, 1 kávéskanál füstölt paprikapor,
só,
4 levél vékony csíkokra vágott zsálya.
Zsiradékon megpárolom a hagymát, ha üveges megfuttatom rajt a fokhagymát, majd paprikával megszórva hirtelen felöntöm az 1 l folyadékkal. Beleteszem a megfőtt csicseriborsót, a krumplit és puhára főzöm. Összeturmixolom, sózom, borsozom. Tálalásnál a tetejét megszórom zsályával.