Melegítő levesek 6. - Zöldséges paradicsom leves
Dögrováson vagyok. Mi sem esne jobban ilyenkor - a teákon kívül -, mint egy forró, fűszeres zöldségleves. Betegen mindig kívánom a csípőset.
Volt itthon répám, batátám (édesburgonya), zellerszár, paradicsompüré. Ebből gondoltam ki egy finom levest. A batátát imádom. A sárgarépával együtt magas a karotin és A-vitamin tartalma. Néha csak megsütöm héjában és sok sóval, vajjal majszolom. Nagyszerű sűrítőanyag is.
Zöldséges paradicsom leves
1 szál fehérrépa,
2 szál sárgarépa,
fél batáta,
kis fej hagyma,
fél üveg sűrített paradicsom + 1- 1 1/2 l víz vagy 1-1 1/2 l paradicsomlé.
kis marék hajdina
zellerlevél,
erős paprika
só.
A paradicsompürét, a vizet, a kockára vágott zöldségeket, az erős paprikát és a hajdinát, sóval ízesítve feltesszük főni. Ha megpuhult, lehúzva a tűzről hozzákeverjük a vékonyra vagdalt zellerszárat.
Jó étvágyat!