Csilis, fűszeres sütőtök kence
Nagy őszi-téli kedvencem a sütőtök kence. ♥ Persze alaposan csípősre készítve, hogy legyen hőhatása is.
A képre kattintva olvashatsz a sütőtök hatásairól.
Nagyon szeretem a nagydobosi sütőtököt. Kissé szárazabb a húsa, mint a körte alakúé, ezért kívánja a kenőanyagot, amit én most olívaolajjal pótoltam. Mézédes íze keveredik egy olyan jó kis földi jelleggel. Erős húsa, laktató és kencésen olvad a szájban.
A kicsit keleti fűszerezés megbolondítja az egészet. szerintem főtt tésztába forgatva is nagyon finom lehet egy kis sajttal a tetején.
Csilis, fűszeres sütőtök kence
Hozzávalók:
2 nagy szelet sült sütőtök (Nagydobosi fajta),
negyedfej lilahagyma,
kevés olívaolaj,
1-2 cső csili paprika,
1-1 púpos evőkanál koriander és római kömény mozsárban összezúzva,
só.
A sütőtököt szeletre vágva 200 fokon kb. 45 percig sütöttem. Kihűlés után villával lehúztam a héjáról és késes robotgépbe raktam. A lilahagymát és a csilit nagyon apróra vagdostam és hozzáadtam a péphez. A zúzott fűszereket is hozzáadagoltam, sóval ízesítettem. Kevés olívaolajjal meglocsoltam és összeturmixoltam. Közben ellenőriztem, hogy eléggé kenhető-e. Ha még nem, adj hozzá több olajat!
Jó étvágyat!