2017. máj 17.

Fehér libatop főzelék

írta: P.Gabriella
Fehér libatop főzelék

p70501-173220.jpg

A libatop ilyentájt ellepi a kerteket. Nálam üdén, ezüstösen csillogva várja a betakarítást. Azért ezüstös, mert olyan, mintha  tündérek ezüst porral szórták volna be a levelét. Ez az ezüst, vagy fehér por a talajból előállított ásványi só. Gazként van számon tartva, pedig nagyon tápláló növény. Azok az esszenciális aminosavak, melyeket a szervezet nem tud előállítani, mind megtalálhatóak a libatopban. Egy csésze libatop tartalmazza 73 százalék A-vitamin és 93 százalék C-vitamin tartalmát a napi szükségletünknek. Komplex B-vitaminban (thiamine, riboflavin és niacin)  is gazdag. Oxálsav tartalma miatt nyersen kissé égetheti a torkot, de főzéssel teljesen semlegesíthető. 

351.jpg

A rég volt időkben sokkal jobban becsülték, mint manapság. Ősi neve angolul "all good", "teljesen jó" volt. Nagyon értékes zöldsége volt úgy az embereknek,mint az állatoknak. Tyúkjaimnak rendszeresen adom és fészek alomba is teszem több más zölddel. A nyers káposztánál, vagy spenótnál több vasat és fehérjét tartalmaz. Kálcium tartalma is több ezekénél.

Leveleit leszedve és néhány csalán levéllel gazdagítva készítettem el, mint a spenót főzeléket. Kevesebb sóra volt szükség és nagyon ízletes lett. Engem a spenót meghajt, ez a főzelék nem tette. 

Gyermekemet fel akartam világosítani, hogy mit eszik, de ő azonnal azt mondta:

- Anyu hagyd meg inkább az illúziót, hogy spenótot eszek. ...és úgy ette. Hihihi...

Források: Maine Organic Farmers and Gardeners Association és

Mother Earth News

 

Szólj hozzá

Konyha Ehető vadnövény