2017. feb 06.

Melegítő levesek 4. - Lengyel gomba leves

írta: P.Gabriella
Melegítő levesek 4. - Lengyel gomba leves

Ha te meg én barátok vagyunk, akkor a kapcsolatunkat áthatja egyfajta várakozás. Amikor látjuk egymást, vagy távol vagyunk egymástól, ott vibrál a levegőben az együttlét, a nevetés és a beszélgetés várakozása. Ennek a várakozásnak nincs konkrét meghatározása; eleven és dinamikus, és minden, ami kialakul az együttlétünkből, az a valami különleges, egyedi ajándék, amelyen senki mással nem osztozunk.

William Paul Young

 

20170204_162424.jpg

Barátnőimnek készítettem ezt a rendkívül ízletes, laktató és tápláló levest. "Megáll benne a kanál" típusú. Mikor gondolkodtam mit főzzek ennyi embernek, először utam a kamrába vezetett. Ott kellette magát a fekete trombita fűszer gomba, és pár kalap szárított őzláb gomba. Vettem hozzá fehér csiperke gombát, rengeteg zöldséget, apró tésztát és már tulajdonképp ennyi is. Az erdei gombák jellegzetes ízükkel feldobják és dominálják a levest. Kiderült, hogy sokan nem kedvelik a gombát, ezt a levest mégis szívesen fogyasztották. 

20170204_162432.jpg

Lengyel gombaleves

Hozzávalók:

1 kg csiperke (sampion) gomba,

4 tányér szárított őzlábgomba,

1 marék szárított fekete trombita gomba,

5 szál sárgarépa,

1 szál petrezselyemgyökér,

2 fej vöröshagyma,

20 dkg apró tészta (rizstészta, lúdgége...),

2 evőkanál vaj,

2 evőkanál rétesliszt,

bors, só,

egy-egy nagy marék kapor és petrezselyem zöldje,

3 dl tejföl.

A szárított gombákat már 4 órával a főzés előtt beáztatom hideg vízbe. A hagymát apró kockára vágom és kevés zsiradékon megpárolom fedő alatt. Hozzáadom a kockára vágott sárgarépát és ezzel is jól átmelegítem. A gombákat egyenlő kockákra vágom - a gombák áztató levét félreteszem - és hozzáadom a párolmányhoz. Fedő alatt, megsózva, megborsozva átpárolom (kb. 10 perc alatt) és felöntöm legalább 4 liter vízzel. Ha van húsleves, azzal még finomabb. Mielőtt teljesen megfőne a zöldség, beleszórom a tésztát és kavarok rajta egyet. Puhára főzöm. Ha megfőtt egy kis lábosban a vajjal és liszttel világos rántást készítek és ezzel besűrítem a levest. Azért réteslisztet használok, mert ez nem csomósodik. Beleszórom a zöld fűszernövényeket és egy kis levessel kihabart tejföllel felöntöm. Forralok rajta egyet és kész.

20170204_162436.jpg

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá

Konyha