Sütőtökös tészta
Idén sok sütőtököt eszünk. A komposztban lévő magból a földre terítve magától kelt ki. Ami nagyon érdekes, hogy éppen a kukorica alá lett terítve így őseink jól bevált társítását sikerült "véletlenül" véghez vinni.
Rengeteg felhasználása van a sütőtöknek. Készülhet belőle, krémleves - sósan és édesen is -, tészta, pohárkrém, sütemény, kalács, keksz, máffin, ital, köret és amúgy hagyományosan szép karamellizáltra sütve sem megvetendő egy étek.
A sütőtök jó hatásairól regényt lehetne írni.
A sütőtök kedvező élettani hatásait már az indiánok is ismerték, kígyómarást kúráltak a segítségével és szeplő eltüntetésére is használták. Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat. Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata. A sütőtök alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális!
Ehhez az ételhez zsályát használtam. Ez a növény egy csodaszer. A téli hónapokra való tekintettel megemlíteném gomba-, vírus- és baktériumölő hatását. Mivel a hidegben több kalóriát veszünk fel, ezért nem elhanyagolható emésztést serkentő hatása sem. Az egyik legjobb növényünk torokfájásra.
A felhasznált szalonna, csak mutatóban van benne, a füstös ízért. Már többször készítettem enélkül is. Nem probléma, ha kimarad valami, persze igazán akkor a legfinomabb, ha minden benne van.
Sütőtökös tészta
Hozzávalók 2 személyre:
fél fej vöröshagyma,
5 dkg füstölt szalonna,
20 dkg hámozott, apró kockára vágott sütőtök,
egy evőkanál apróra vágott zsálya (vagy szárítottból nagy csipet),
1 dl tejföl,
20 dkg tészta,
5 dkg tökmag
ízlés szerint só, tökmagolaj, csili, zsálya, vagy kemény kecskesajt.
A felkockázott hagymát és szalonnát megpirítom. Rádobom a sütőtököt és zsályát, majd kb. 1-2 dl vízzel feleresztem. Sózom. Fedő alatt hamar megpuhul. Közben megfőzöm a tésztát.
A kész ragutba belekeverem a tejfölt. Összeforgatom a tésztával és tányérra tálalom. Tetejére kerülhet reszelt sajt, szárazon megpirított tökmag, tökmagolaj, apróra vágott zsálya és csili.
Jó étvágyat!