2017. jan 20.

Melegítő levesek 2. - Póréhagyma krémleves

írta: P.Gabriella
Melegítő levesek 2. - Póréhagyma krémleves

 20170120_121627.jpg

A krémlevesek a legegyszerűbbek közé valók. Nem utolsó sorban csak egy fazekat piszkítunk velük. Általában kevés zsírt tartalmaznak. A lényeg, hogy a megfelelő zöldségeket összetudjuk komponálni és mellé tudjuk párosítani a fűszereket is. 

A póréhagyma nálam inkább a téli nyers saláta alapanyaga, de néha kerül egy-egy levesbe is. Sok folsavat, ásványi sókat tartalmaz. Magas a kálium tartalma és tartalmaz egy kempferol nevű flavonoidot is, ami rákmegelőző hatású. Ennek és a polifenol hatóanyagoknak köszönhetően gyulladáscsökkentő is.

20170120_112805.jpg

Már az ókori Rómában is különleges erőt tulajdonítottak neki. Úgy gondolták, hogy aki sok póréhagymát fogyaszt, rendkívüli erőt vesz magához. 

A krumpli lúgosít, kitisztítja  beleket. Frissen szedve magas C-vitamin tartalmú, de a tárolás során lassan bizony elveszti ezt az értékes tulajdonságát. Tartózkodjunk a zsírban sült fajtáitól, inkább héjában sütve, főzve fogyasszuk. Sok leves, főzelék és más étel összetevője. 

A szerecsendió vasat tartalmaz. A benne lévő antioxidánsok megakadályozzák a szabadgyökök kialakulását. Étvágyjavító hatása van és segít hasmenés, Crohn-betegség esetén. Élénkíti a szívet és a vérkeringést. Melegítő fűszer.

Ehhez a leveshez, tulajdonképpen mindent körülbelül azonos méretűre vágva, egy lábosban összeöntöm, felforralom, összeturmixolom, passzírozom és már ehető is.

 

20170120_121619.jpg

Póréhagyma krémleves

 

Hozzávalók: 

1 póréhagyma, zölddel együtt,

2 nagy, vagy 4 kisebb krumpli (legjobb a szétfövő fajta),

1 kiskanál reszelt szercsendió,

2 dl tej,

só.

Nagy kockákra vagdalom a megtisztított krumplit, vastag csíkokra vágom a pórét és lábosba teszem. Hozzáadom a fűszereket és a tejet, majd kb. 6 dl vízzel felöntöm. Puhára főzöm, majd összeturmixolom. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Konyha