Melegítő levesek 2. - Póréhagyma krémleves
A krémlevesek a legegyszerűbbek közé valók. Nem utolsó sorban csak egy fazekat piszkítunk velük. Általában kevés zsírt tartalmaznak. A lényeg, hogy a megfelelő zöldségeket összetudjuk komponálni és mellé tudjuk párosítani a fűszereket is.
A póréhagyma nálam inkább a téli nyers saláta alapanyaga, de néha kerül egy-egy levesbe is. Sok folsavat, ásványi sókat tartalmaz. Magas a kálium tartalma és tartalmaz egy kempferol nevű flavonoidot is, ami rákmegelőző hatású. Ennek és a polifenol hatóanyagoknak köszönhetően gyulladáscsökkentő is.
Már az ókori Rómában is különleges erőt tulajdonítottak neki. Úgy gondolták, hogy aki sok póréhagymát fogyaszt, rendkívüli erőt vesz magához.
A krumpli lúgosít, kitisztítja beleket. Frissen szedve magas C-vitamin tartalmú, de a tárolás során lassan bizony elveszti ezt az értékes tulajdonságát. Tartózkodjunk a zsírban sült fajtáitól, inkább héjában sütve, főzve fogyasszuk. Sok leves, főzelék és más étel összetevője.
A szerecsendió vasat tartalmaz. A benne lévő antioxidánsok megakadályozzák a szabadgyökök kialakulását. Étvágyjavító hatása van és segít hasmenés, Crohn-betegség esetén. Élénkíti a szívet és a vérkeringést. Melegítő fűszer.
Ehhez a leveshez, tulajdonképpen mindent körülbelül azonos méretűre vágva, egy lábosban összeöntöm, felforralom, összeturmixolom, passzírozom és már ehető is.
Póréhagyma krémleves
Hozzávalók:
1 póréhagyma, zölddel együtt,
2 nagy, vagy 4 kisebb krumpli (legjobb a szétfövő fajta),
1 kiskanál reszelt szercsendió,
2 dl tej,
só.
Nagy kockákra vagdalom a megtisztított krumplit, vastag csíkokra vágom a pórét és lábosba teszem. Hozzáadom a fűszereket és a tejet, majd kb. 6 dl vízzel felöntöm. Puhára főzöm, majd összeturmixolom. Jó étvágyat!