Őzláb gomba (Macrolepiota procera)
A hétvégén kaptam unokahúgomtól egy hatalmas kosár őzlábgombát. A szülinapomra kértem, de most jött el az ideje.
Nagyon megörültem neki. A nagy őzlábgomba eléggé rostos és száraz gomba féle. Vékony fehér húsa viszont ízletes és nem túl erős ízű. Még a kevésbé gomba rajongók is kedvelik. Ragúnak kitűnő és tölteni is nagyszerűen lehet a még el nem nyílott kalapokat.
Én a nagyját összedaraboltam és sok hagymával, sóval lepároltam. Kicsi edényekbe osztottam és mélyhűtöttem. De tiszta üvegekbe téve, forrón, olajjal a tetején, eltárolható a kamrában is.
Néhány szárazabb a sparhelt fölé került száradásra. Az ünnepi, karácsonyi gombalevesbe kitűnő lesz.
Jó pár fiatalabb, pedig az ebéd asztalra került rántva, tejfölös szósszal.
Gombászni nagyon jó
(Rapszodikus induló)
Három lyukas mogyorón
civakodik két manó!
Erdőt, mezőt járni jó
hátizsákkal,
kis kosárral,
teleszedjük mind gombával!
Szedünk bele tinórit,
fülőkét két kilónyit,
kucsmagombát,
császárgombát,
tőkegombát,
tintagombát,
tölcsérgombát
s halványsárga
gerebent
szed, aki nem
eszement,
csiperkét egy egész zsákkal,
szegfűgombát három szákkal,
nem kell nekünk szömörcsög,
hogy vinné el az ördög!
Rókalyukba belesünk,
rókagombát keresünk,
galambfészken galambgombát,
szarvas nyomán szarvasgombát,
lovasúton lóposzátát,
gombákat a gombok hátán –
mert gombászni nagyon jó.
Három lyukas mogyorón
civakodik két manó!
S ha ezzel is megleszünk,
akkor még tovább szedünk:
őzlábgombát tizenhármat,
piruló galócát százat,
pereszkét vagy hetvenhármat,
korallgombát
meg vargányát,
tuskó hátán
sárga gévát,
csavart szárú
csigagombát,
ánizs- és fok-
hagymagombát,
aranybarna rizikét,
amivel a lista kész!
Kész a gombász induló,
ó, gombászni nagyon jó…
Három bánatos manó
civakodik két makkhéjon:
osztozik a maradékon!