bodzafánk
Klock Eszter képe
Bodzafánk
Szedek kb. 10 tányér, alaposan kinyílott bodzavirágot, úgy hogy tányérjával felfelé helyezem a kosárba, hogy miél több virágpor bennemaradjon.
Fél kg lisztbe mélyedést készítek és 2,5 dkg élesztőt belemorzsolok, majd egy evőkanál cukorral meghintem. Melegítek tejet és kb 1 dl langyos tejjel felöntöm. Letakarom és 10 percig kelesztem az élesztőt.
Ezután beleteszek egy csomag vaníliás cukrot, 10 dkg cukrot, 1-2 tojást. Belecsippkedem a bodzavirág szirmait, majd annyi langyos tejjel, hogy pépes, de nem folyós tésztát kapjak, felengedem. Jól kidagasztom és 30-45 percig meleg helyen kelesztem.
Megmelegítek egy mélyebb edényt olajjal. Ha forró (beledobott tészta darab azonnal sisteregni kezd), beolajozott kanállal, nagyobb galuskákat szaggatok a tésztából. Mindkét oldalát középbarnára sütöm és jól lecsepegtetve, tányérra teszem.
Mi bodza- és kajszi lekvárral ettük.
Jó étvágyat!