2016. már 30.

Istennő póz - Utkata Konasana

írta: P.Gabriella
Istennő póz - Utkata Konasana

c2ef5740227c51f7a82762ced2c89a7c.jpg

359b8852e1fa8a980852c31ae1583bfb.jpg

Ez az egyik kedvenc ászanám. Nemcsak a neve gyönyörű, de maga a tartás is fenséges. Emellett ha kitartóan gyakoroljuk, áldásos hatásai sem maradnak el…

A guggolásokkal hatékonyan és gyorsan edzhető a test alsó része. Az általában istennő póznak nevezett ászana tulajdonképpen egy állásban, széles terpeszben végzett guggolás, amely nemcsak az izmokat veszi célba, de az elmét is próbára teszi. A szanszkrit neve “Utkata Konászana”, ami háromszoros szóösszetétel, és nagyjából így fordítható:

“Utkata” — erős, vad; “Kona” — szög; “Ászana” — tartás

A “szög” itt a lábak helyzetére utal, de a kartartásnak is vannak variációi ebben a pózban. Ne tévesszen meg senkit az elnevezés: ez az ászana nemcsak a nők kiváltsága, férfiak is gyakorolhatják! Amellett, hogy a lábakat erősíthetjük vele, gyakorlása az egész test számára is jótékony lesz.

Hatások

Ahogy már említettem, a póz erősíti a test alsó részét, ideértve a farizmokat, a combokat, a lábszárat és a bokákat is. Nyitja a csípőt, a mellkast, nyújtja a comb izmait és a gerincet, felmelegíti, energetizálja az egész testet. Fejleszti az egyensúlyt, a koncentrációt, stimulálja a légző-és kardiovaszkuláris rendszert, miközben a medencefenék izmait ellazítja. Kismamáknak is ajánlott, mert felkészíti a csípő és az ágyék izmait a szülésre.

Yogapop cafeblog

 

Szólj hozzá

Mozgás Istennő Jóga