2024. már 17.

L-karnitin - vegán

írta: P.Gabriella
L-karnitin - vegán

8b6ea6e7-fd67-4da7-84cf-dca8b934e732.jpeg


Olvastam róla, hogy az L-karnitin segíti a fogyást a testben. (Persze sok minden mást is.) És váltig állították az ‘okosok’, hogy csak, és csakis a húsban van meg annyi, amennyire a szervezetnek szüksége van. Én ezt teljesen el is tudom fogadni, amennyiben a húsevők vérvizsgálata, testi funcióinak vizsgálata szerint nézem. De hát én vegán vagyok. És akkor ez egy bullshit, azaz kamu. 
Van ahol már elkezdték vizsgálni a vegán nézetből is. Amúgy nézz csak rá egy jól étkező vegán emberre. Nem soknak van testsúly feleslege. Hmmmm…   
Szóval, kimutatták, hogy a vegánoknak 40%-kall (!) kevesebb L-karnitin szükséges az egészséges élethez. A megfelelő L-karnitin bevitel, magába foglalja az egészséges véraramlást, a vérnyomás csökkenését és a fárdatság érzését. Fokozottan végezhető anaerob edzés, nőveli az antioxidánsokat a testben, nő a spermiummozgás és a merevedési funkció, megnövekszik a nitrogén-monoxid értéke a testben, ami az előzőekért is ‘felelős’. 
Tehát sokkal kevesebb szükséges a vegán étkező testébe, mint a karnivoruszéba/húsevőébe. Érdekes módon a karnitin hasonlít a karnivorra, nem? 
Ha bőségesen fogyasztasz olajos magokat, teljeskiőrlésű, igazi kovászos kenyeret, vagy éppen spárgát, akkor ki is ‘cselezted’ a hagyományos megközelítést. Aminek benne is van a szavában a HAGY gyök. Tehát hagyjuk. 
Nekem mindig van a zsebemben egy marék mandula, dió. És imádom a mákot és a kendermagot, amit szinte mindenbe teszek. 
Amúgy egy egészségesen étkező vegánnak nincs szüksége L-karnitin plusz bevitelre. A test szintetizálja azt. 

Nézz mindig utána, hogy mi szerint vizsgálnak valamit. A nézőpont mindig a kérdés. 

67ce004b-6fc3-466c-8f2c-dd224e38231b.jpeg

Szólj hozzá

Egészség Vegán