2022. nov 14.

Savanyú káposzta elkészítése

írta: P.Gabriella
Savanyú káposzta elkészítése

3353b01c-b1ca-4bf1-a180-42b7358a8e94.jpeg

Jó pár éve készítek savanyú káposztát. Egy kedves barátomtól tanultam, aki örökölte, beívódott életébe. 
Idén ő szerzett nekem laposfejű káposztát, mert állítólag ez a legjobb erre a célra. Öt nagy fejet kértem. Ez talán elég lesz. A téli időszakban napi szinten eszem ezt a fajtát és a lila félét is. Régebben nem szerettem a fűszereit, főleg ráharapni, de mostanra igen megkedveltem. Nem takarékoskodom vele. Hagyományosan tesznek bele répát, birste is, de én ezt most kihagyom, bár azok is nagyon finomak.

efc29e67-f281-4f06-8683-943d35f210a4.jpeg

Kézzel szeleteltem fel, negyedekbe, kitorzsázva. Te le is reszelheted. Ilyenkor hagyd a torzsát benne, mert úgy könnyebb dolgozni vele. 

384d3188-e75b-43aa-b012-60037591d7f5.jpeg

Jó minóségű sót használok bele. Elég sok kell. Nem sajnálom sosem a pénzt a minőségi alapanyagokra. Ha meg kell vennem valamit, akkor inkább termelőtől, legfeljebb kis zöldségestől.

52973fc9-d506-439b-9e1d-59f44076e253.jpeg

Egy nagy lavórban kevertem, gyurmáztam össze a káposztát a sóval. Így enged levet. Minél jobban összedolgozod, annál több levet enged.

6035ad1a-7177-41c5-8ade-3f25dc9fba73.jpeg

Az erjesztő bödön egy sima műanyag, fedeles, 20 literes edény. Ekkora adagnak elég a 10 literes is. 
Ebbe rétegezve leraktam a megdolgozott káposztát a fúszerekkel. Közben egy döngölővel (szélesebb farúd), jól megdöngöltem minden egyes réteget. 
Mikor elkészültem a teljes adaggal, lezártam a fedővel és meleg helyre vittem. A fermentálás, erjedés alatt meleg szükséges neki. Mikor elkezd illata lenni es barnul egy kicsit, kószolásra savanykás, jól lenyomatolom egy vízzel töltött vastag zacslóval, ami befedi a káposzta tetejét és hűvös helyen tárolom tovább. Ha nyák keletkezik a tetején, azt mindig leszedem. 

faffdb0c-45ee-401a-8b4a-01b1c55eef4f.jpeg


SAVANYÚ KÁPOSZTA

 

5 fej lapos káposzta,

2 csomag mustármag,

1,5 csomag koriandermag,

fél csomag színes bors,

kb. 20 dkg parajdi só

 

Teljen a kamra!

Szólj hozzá

Kamra Fermentálás