Karfiolos curry
Sok-sok maradékom lett. A zöldségesnél elég olcsó volt a karfiol. Így, mindent összevetve neki álltam egy curry elkészítésének. Éppen ma készítettem friss kókusztejet is, úgyhogy minden együtt volt.
A curry lejobb és legélvezetesebb része, a fűszerek megpirítása és azoknak nehéz, bódító illata, mely még napokig a konyhában marad.
KARFIOLOS CURRY
Hozzávalók 2 személyre:
A fúszerkeverékhez:
1 teáskanál koriandermag,
1 teáskanál római köménymag,
3 gubó kardamommag, kibontva,
A raguhoz:
1 fej apró kockára vágott hagyma,
2 gerezd fokhagyma, zúzva
1 teáskanál currypor,
1 teáskanal garam-masala,
1 teáskanal kurkuma,
2 teáskanal só,
1 összmarék zöldparadicsom (vagy 2 fej piros paradicsom), apróra vágva,
2-3 dl kókusztej,
20 dkg édesburgonya, kockára vágva,
30 dkg karfiol, apró rózsákra szedve,
20 dkg előre megfőzött lencse.
A fűszerkeverék összetevőit, nagyobb száraz serpenyőben gyorsan lepirítom, majd mozsárban porrá zúzom (én szeretek ráharapni a magokra így olajjal kezdtem és kihagytam a porrá őrlést).
A serpenyőbe teszek kb. 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olajat. Ebbe jön a hagyma, majd a fokhagyma. Az összezúzott fűszerek + a többi fúszer is, a sóval együtt. Néhány kavarásig pirítom, majd hozzáadom a paradicsomot. A paradicsom levével felszedem a leragadt fűszereket. Felöntöm a kókusztejjel, majd az edesburgonyával fedő alatt párolom néhány percig. Ekkor a karfiolt is hozzákeverem és puhára főzöm. A végén a lencsét is beleteszem és átmelegítem a többi zöldséggel együtt.
Maradék főtt kölessel és friss koriander zölddel tálaltam.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Filmnézésre ajánlom A Jane Austin könyvklubb megnézését. A képre kattintva olvashatod a bemutatását.