2021. feb 02.

Bab(b)ás - SZERkövek

írta: P.Gabriella
Bab(b)ás - SZERkövek

 


A Babás-szerkövek neve a pogány magyarság korából maradt fenn. Babba-mama istenasszony tiszteletének emléke lehet, a szerkő jelentése áldozati hely, szent kő. A geológiai középkorban a permi homokkőbe kvarc és gránit görgetegek cementálódtak, ún. konglomerátum keletkezett. (Lásd: a cserkúti rejtés.) A lazább anyagokat a szél és víz elhordta, ezért az időtálló tömbök furcsa formájú sziklaalakzatokként emelkednek ki környezetükből. Kb. 1 km hosszan nyúlik ez a sziklasor a Jakab-hegy délnyugati oldalán.

Geocoaching

A fák között lassan kezdtek előtűnni a Jakab-hegy geológiai kuriózumaként számon tartott homokkő képződmények első csoportjai. A sziklákat az erózió formálta változatos alakokra, létrehozva a nem mindennapi szirtek csoportját, amelyek Babás Szerkövek néven ismertek. Elnevezése a pogány korokra nyúlik vissza. A szentként csodált kövek Baba-mama istenasszony tiszteletét hirdették

National Geographic

Ennyit talán előzetesként, amit tényként is kezelhetünk. Se az elnevezés, se a hely környékén található többi szakrális hely (Pálos kolostor, vaskori földsáncok, halomsírok...) nem a véletlenek művei. A Jakab-hegy amúgy is érdekes formájú és a szintén Mecsekben lévő keleti Zengővel és a déli irányban lévő Szársomlyóval háromszöget alkot. 

21cacc9b-4acd-4f9f-9181-ef798d906bdd.jpeg


Már több mint tíz éve keresem, kutatom a Boldogasszony kegyhelyeket. Olvastam az Arvisurában róla. Szent helyre állva érzékelni kezdtem az erőhelyeket. Pécsen egész hálózata van ezeknek az Istenanyai helyeknek. Meglepetésemre központi helynek a Mecseken lévő Babbás-SZERköveket jelölte meg az ingám. Ezért egyik Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepen, barátaimmal elzarándokoltunk oda. Hihetetlen a hely szellemi rétegződese! A Föld belseje felé hét szellemi rétegen lehet áthaladni, ki-ki a felkészültsége alapján. Minden réteg élmény. Az eléréséhez teljes önátadás szükséges és egyfajta ősbizalom is. Tudom, hogy még sok rejteki élmény van benne. Menj, ha tudsz és kapcsolódj szelíden, tisztelettel és alázatosan a helyhez. Ne köss és ne horgonyozz semmit sem ide! Azt kilöki magából. Vihetsz ajandékot a hely szellemének és őrzőjének. Istenanya jelképekent tiszta, igazi tejjel vagy/és mézzel is áldozhatsz.  
Énekelj ha itt vagy, mert hangunkkal tele ZENgethetjük az ódon köveket. 
Régebbi írásom: Gyümölcsoltó Boldogasszony  Babbás SZERköveknél
 

Szólj hozzá

arvisura Magyar Boldogasszony Istenanya Nagyboldogasszony Természet Ősi magyar szakrális helyek Ősmama Szakralitás Babba-Mama